Arhiepiscopul Barsamian raspunde declaratiilor profund ofensatoare ale lui Ricciardone

Arhiepiscopul Barsamian    Primatul Khajag Barsamian a trimis o scrisoare secretarului de stat Hillary Clinton, ca răspuns la afirmaţiile făcute de ambasadorul Francis Ricciardone, numit de preşedintele Barack Obama ambasador al SUA în Turcia, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform datelor primite de la membri-corespondenti aflati in Statele Unite.

   Răspunzând unei întrebări puse de Senatorul New Jersey, Robert Menendez, Ambasadorul Ricciardone a spus: "Cele mai multe dintre bisericile creştine care funcţionau în 1915, încă funcţionează ca biserici. Unele biserici au în prezent semnificaţia şi funcţionează ca muzee. Restul au ajuns într-o stare proastă sau au fost transformate în moschei, din cauza lipsei utilizării".

   Barsamian a reactionat: "Ambasadorul Ricciardone i-a jignit profund pe armenii-americani prin remarcile sale, deschizând răni sensibile şi, eventual, trăgând înapoi procesul gradual de vindecare".

   El a mai adăugat: "Cu toată indulgenţa, probabil că ambasadorul este pur şi simplu în necunoştinţă de cauză. Dar, stăpânirea istoriei unei ţări, întunecată sau luminoasă, este esenţială în servirea Statelor Unite în mod eficient şi diplomatic în această regiune importantă şi complexă".

   ”Pierderea acestor câteva sute de biserici, neglijarea şi distrugerea lor, precum şi convertirea multor lăcaşuri în moschei, este o chestiune de durere intensă pentru armeni: să ne amintim de vieţile omeneşti pierdute şi de distrugerile pe care le-am indurat în urma genocidului din 1915”, mai avertizeaza arhiepiscopul, dupa cum informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, o copie a acestei scrisori ajungând la adresa redacţiei.

– articol, traducere si interpretare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.