Biserica Ortodoxa Armeana din Irak va avea o noua ctitorie cu ajutorul Germaniei si Elvetiei

 o noua biserica ortodoxa in irak   La începutul acestei luni, august 2011, IPS Arhiepiscop Avak Asadourian, Primatul Eparhiei Armene din Irak, a efectuat o vizită pastorală în regiunea autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, în principal pentru a inspecta lucrările unei noi biserici, care au început în satul Havresk (Hye Verejh), provincia Duhok.
   Potrivit unui jurnal armean, Arhiepiscopul Asadourian a vizitat satul Havresk şi s-a întâlnit cu locuitorii acestuia în sala "Levon Paşa". În timpul întâlnirii, Întâistătătorul i-ascultat pe săteni şi le-a oferit câteva soluţii la problemele care îi frământă.

   Eminenţa Sa a mai vizitat, de asemenea, comunităţile armene din oraşele Erbil şi Duhok, într-o calitate non-oficială şi le-a ţinut câte o predică, în timpul Sfintei Liturghii celebrate în Biserica armeană Sf. Nersess Shenorhali din oraşul Duhok.

   Din cauza unei stări de insecuritate, în special în oraşele Bagdad şi Mosul, din anul 2003, comunităţile armene din Irak s-au confruntat cu o migraţie internă, cum este şi cazul mai multor membri ai unor denominaţiuni şi culte creştine. În consecinţă, un număr de armeni s-au mutat în regiunea autonomă kurdă din Irak. Prin urmare, Eparhia armeană din Irak se confruntă cu obligaţia şi datoria creştină de a construi noi biserici pentru aceşti credincioşi.

   Noul lăcaş de cult va fi construit printr-o generoasă donaţie, de către Asociaţia Bisericilor din Germania şi Elveţia, sub coordonarea Fundaţiei CAPNI. Eparhia a apreciat acest act creştin de a întinde o mână de ajutor.

   În cursul vizitei sale, IPS a supravegheat evoluţia lucrărilor şi a oferit detalii referitoare la aranjamentele specifice Bisericii mamă.
   Este important de menţionat faptul că din cauza fondurilor limitate, biserica nu a fost construită într-un stil arhitectural în întregime armean. Se aşteaptă ca finalizarea acesteia să aibă loc la începutul anului viitor.

   IPS a fost însoţit de către preoţii parohi din bisericile Zakho şi Duhok, pr. Artoon Khalatian şi pr. Masis Shahinian. De asemenea, Arhiepiscopul a fost însoţit de doi membri ai consiliului parohial Erbil.

-articol traducere si redactare: Ec. Andreea-Zahariea

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.