publicat în: Arhivă

Pastafarienii. Flying Spaghetti Monster (FSM), religie reala sau parodie?

pastafarienii si credinta in zeitatea spaghetelor Atunci când credincioşii Bisericii din West Side şi ai Centrului de Viaţă Creştin din Bend, Oregon, s-au trezit că aud la ştiri cum bisericile lor au fost vandalizate, se aşteptau ca ele să fi fost furate. Sub nicio formă nu şi-ar fi imaginat că ele au devenit subiectul amprentarii unei religii imaginare, o parodie – informeaza Agentia de stiri Lacasuri ortodoxe, conform materialelor primite de la abonati din Washington.

În plus faţă de sloganurile anti-creştine scrijelite pe pereţii celor două clădiri, se mai aflau cuvintele "Lăudaţi FSM".

După o căutare pe Google, acestia aveau să afle că, de fapt, “FSM" reprezintă numele prescurtat al "Flying Spaghetti Monster" (Monstrul Zburator al Spaghetelor), o zeitate fictivă a spaghetelor.

Întrucât vandalismele nu au fost incidente izolate, acestea au născut în ultimele zile discuţii importante între atei, legate de aşa-numitele "parodieri" sau "religii inventate", în cadrul mişcărilor nereligioase. Unii se întreabă acum, dacă gluma nu a mers cumva mult prea departe.

Flying Spaghetti Monster (FSM) este zeitatea unei parodii religioase, Biserica Monster Flying Spaghetti sau Pastafarienii apărând pentru prima dată într-o scrisoare deschisă, satirică, a lui Bobby Henderson, în 2005, scrisă în semn de protest împotriva deciziei Consiliul de Stat al Educaţiei din Kansas, de a permite predarea designului inteligent ca alternativa la evolutionism. În scrisoare, Henderson parodia conceptul de design inteligent prin profesarea unei credinţe într-un creator supranatural care se asemăna mult cu spaghetele şi chiftele.

– articol, trad. si interpretare: Stud. Denisa-Elena