Pastafarienii. Flying Spaghetti Monster (FSM), religie reala sau parodie?

pastafarienii si credinta in zeitatea spaghetelor Atunci când credincioşii Bisericii din West Side şi ai Centrului de Viaţă Creştin din Bend, Oregon, s-au trezit că aud la ştiri cum bisericile lor au fost vandalizate, se aşteptau ca ele să fi fost furate. Sub nicio formă nu şi-ar fi imaginat că ele au devenit subiectul amprentarii unei religii imaginare, o parodie – informeaza Agentia de stiri Lacasuri ortodoxe, conform materialelor primite de la abonati din Washington.

În plus faţă de sloganurile anti-creştine scrijelite pe pereţii celor două clădiri, se mai aflau cuvintele "Lăudaţi FSM".

După o căutare pe Google, acestia aveau să afle că, de fapt, “FSM" reprezintă numele prescurtat al "Flying Spaghetti Monster" (Monstrul Zburator al Spaghetelor), o zeitate fictivă a spaghetelor.

Întrucât vandalismele nu au fost incidente izolate, acestea au născut în ultimele zile discuţii importante între atei, legate de aşa-numitele "parodieri" sau "religii inventate", în cadrul mişcărilor nereligioase. Unii se întreabă acum, dacă gluma nu a mers cumva mult prea departe.

Flying Spaghetti Monster (FSM) este zeitatea unei parodii religioase, Biserica Monster Flying Spaghetti sau Pastafarienii apărând pentru prima dată într-o scrisoare deschisă, satirică, a lui Bobby Henderson, în 2005, scrisă în semn de protest împotriva deciziei Consiliul de Stat al Educaţiei din Kansas, de a permite predarea designului inteligent ca alternativa la evolutionism. În scrisoare, Henderson parodia conceptul de design inteligent prin profesarea unei credinţe într-un creator supranatural care se asemăna mult cu spaghetele şi chiftele.

– articol, trad. si interpretare: Stud. Denisa-Elena

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.