Stavros Lambrinidis reitereaza sprijinul elen in aderarea Turciei la UE

Stavros Lambrinidis la aniversarea Patriarhului ecumenic   Ministrul de externe al greciei, Stavros Lambrinidis, a promis că tara sa va sprijini comunitatea etnică greacă din Imvros şi Turcia în ambiţiile acesteia de aderare la Uniunea Europeană, precizând că o aderare deplină "ar fi bună pentru Grecia, Turcia şi regiunea extinsă", informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform materialelor primite de la corespondenti aflati in zona.

   Lambrinidis a vizitat insula nord-estică a Mării Egee – acordată Turciei, prin tratatul din 1923 – pentru a lua parte la evenimentele care marcau cea de-a 50-a aniversare a hirotoniei Patriarhului Ecumenic Bartholomeu I, aflat, de asemenea, pe insulă.
   Ministrul grec de externe i-a urat Patriarhului din Istanbul, lider spiritual al lumii celor 250 de milioane de creştini ortodocşi, să "nu cedeze în faţa dificultăţilor, în datoria sfântă la care este angajat".
   El i-a mai felicitat, de asemenea, pe puţinii greci rămaşi în Imvros, pentru rezistenţa în faţa dificultăţilor deceniilor trecute şi le-a promis sprijinul Greciei. 
   "Vom fi alături de voi şi nu vă vom uita", a spus ministrul de externe, în timp ce aprecia paşii făcuţi de Turcia în îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

   "Guvernul Erdogan a luat unele măsuri pozitive în ultimii ani. Apropierea dintre cele două naţiuni are loc însă cu paşi prudenţi. Vom continua acest efort, astfel încât încălzirea relaţiilor bilaterale să se poată transpune în rezultate concrete", a spus Lambrinidis.

   Politicianul socialist a reiterat sprijinul Greciei in aderarea Turciei alături de ceilalţi 27 de membri, spunând că aceasta ar însemna un avantaj pentru toată populaţia insulei.
   "Viitorul vostru, în calitate de cetăţeni turci ai Imvros, depinde de Europa. Poziţia Turciei, ca membru deplin al UE, sub condiţia îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare, va fi favorabilă pentru Grecia, Turcia şi regiunea extinsă. Aceasta va însemna un bine pentru popoarele noastre", a spus Lambrinidis.

  Bruxelles-ul a declarat in repetate rânduri că Ankara trebuie să îmbunătăţească tratamentul minorităţilor, în cazul în care doreşte să se alăture grupului european.
   Imvros, care avea 95% populaţie grecească, a intrat sub controlul turcesc în 1923, după ce Grecia şi Turcia au semnat Tratatul de la Lausanne.
   Conform recensământului din 1927, aici existau 6.555 etnici greci şi 157 etnici turci, dar populaţia greacă s-a diminuat la doar 300 de persoane până în anul 1990, urmare a deceniilor de politică agresivă de epurare etnica, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– articol, traducere-interpretare si redactare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.