BOR nu se orienteaza dupa procente schimbatoare, ci dupa percepte religioase statornice

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

1. Pozitia Patriarhiei Române privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului nu este atac la persoană, ci apărarea ei în fata atacurilor repetate ale unor persoane, publicatii sau ONG-uri ostile acestei lucrări.

Biserica Ortodoxă Română îsi desfăsoară activitatea si contribuie la viata societătii românesti în cadrul legal existent si în modul său specific. Când construieste sau repară lacasuri de cult, ea primeste uneori fonduri din bani publici pentru că: a fost deposedată de multe proprietăti în secolul al XIX-lea si în timpul comunismului, membrii ei sunt cei mai numerosi contribuabili la impozitele către stat, detine cele mai multe monumente istorice si de artă care fac parte din patrimoniul national si nu este sustinută din fonduri externe.

Întrucât lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului au început, în prezent se desfăsoară, cu aprobarea Sfântului Sinod, o amplă colectă în toate parohiile si mănăstirile din Patriarhia Română, pe bază de chitantiere special imprimate pentru sustinerea financiară a acesteia.

2. Dacă în majoritatea democratiilor europene occidentale, inclusiv în cea franceză, Biserica majoritară este sustinută, în diferite moduri, din bani publici, si cultele din România pot fi sprijinite partial din bani publici. În Statele Unite ale Americii situatia este diferită, pentru că acolo bunurile Bisericii nu au fost nationalizate, cum s-a întâmplat în mai multe state europene, care, din acest motiv, au prevăzut măsuri compensatorii pe termen lung.

3. Catedrala Mântuirii Neamului va completa lucrarea ei spirituală cu activitatea socială (cantină pentru pelerinii săraci, centrul de diagnostic si tratament, etc.), ea având astfel o multiplă utilitate publică.

4. Biserica Ortodoxă Română nu se conduce după sondaje de opinie publică, adică nu se orientează după procente schimbătoare, ci după percepte religioase statornice. [do action=“like”]http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/?p=37272[/do]Preocuparea ei principală nu este popularitatea din sondaje, ci constiinta datoriei pastorale si misionare în fata lui Dumnezeu si a credinciosilor pe care-i slujeste, indiferent de gradul de democratie al societătii în care se află Biserica.

5. Dialogul Bisericii Ortodoxe Române este mai întâi un dialog viu si concret cu cei care participă constant la viata ei si o ajută efectiv, nu rămân simpli spectatori critici, sceptici sau indiferenti.

Biserica noastră nu exclude dialogul cu oameni de alte credinte si convingeri, când acestia apără sau promovează valori perene, nu doar mode efemere sau atitudini conjuncturale partizane.

Pot fi facute DONATII pentru Catedrala Mantuirii Neamului, dand click AICI!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.