In Italia, ortodocsii se roaga in bisericile catolice ramase goale

Parohiile catolice din Italia, de multe ori lăsate goale, găzduiesc slujbele religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse, care încă nu are suficiente facilităţi pentru propriile sale slujiri în străinătate, conform declaraţiilor Arhiepiscopul Mark de Yegorievsk, Şeful afacerilor externe ale Patriarhiei Moscovei, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

“Bisericile catolice, care nu au enoriaşi – declara episcopul într-un interviu citat de Asia News – sunt puse de multe ori la dispoziţia noastră, iar prezenţa unui număr mare de credincioşi se datorează ajutorului acordat de Biserica Catolică, care ne oferă facilităţi pentru închinare”.

Map picture

Mark mai explică faptul că Biserica Ortodoxă Rusă numără 400 de parohii în 52 de ţări, dar subliniază că nu toate comunităţile au propria lor biserică. “De exemplu, în Italia există 49 de parohii, dar numai unele dintre ele deţin o biserică.” [do action=“like”]http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/?p=37249[/do]El adaugă: “sfintele slujbe pot fi oficiate în diferite locuri, însă este important să construim biserici pentru asta”.

Patriarhia Moscovei desfăşoară o adevărată campanie de expansiune acasă şi în străinătate, mai remarcă în acelaşi articol Asia News. În capitala Rusiei, în luna aprilie, primarul Serghei Sobianin a dat undă verde construirii a 200 de noi biserici. Conform presei ruseşti, proiectul a cunoscut o rezistenţă mare din partea societăţii civile, în apărarea secularismului într-un stat în care Biserica a devenit una dintre aliaţii săi cei mai importanţi. Conform datelor oferite de Patriarhie, proporţia dintre numărul de biserici şi credincioşii ortodocşi ai Moscovei este de o biserică la fiecare 35.000 de locuitori şi, în unele zone, chiar la fiecare 150.000 sau 200.000 de locuitori. Scopul proiectului este acela de a asigura fiecărui credincios o biserică situată în apropierea domiciuliului. “Două sute de biserici noi nu pot rezolva problema lăcaşurilor insuficiente de cult (distruse de ateismul sovietic) – a declarat Kirill – dar situaţia se va schimba, pentru că vom avea oportunitatea de a lucra printre oameni”.

Pentru Stat, sprijinul Bisericii în interiorul graniţelor Federaţiei este de mare ajutor, în perspectiva combaterii problemelor sociale, cum ar fi alcoolismul, violenţa etnică şi avorturile. În străinătate, cu toate acestea, Patriarhia – potrivit unor analişti – reprezinta unul dintre instrumentele Kremlinului, de restabilire a influenţelor sale geopolitice în teritoriile fostei URSS şi dincolo de acestea.

Potrivit Arhiepiscopului Mark, mai citează publicaţia, o biserică ortodoxă va fi deschisă în Cipru şi o alta este programată în Madrid, în viitorul apropiat, în timp ce un mare centru spiritual ortodox va fi construit la poalele turnului Eiffel, în Paris.

Între timp, mai multe biserici ortodoxe se vor construi în Thailanda şi, de asemenea, în Marea Britanie – continuă Mark – acolo unde numărul enoriaşilor este în creştere şi unde apar noi comunităţi.

– traducere si redactare: Jurnalist Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.