Problema Mitropoliei Basarabiei, ramane pe ordinea de zi. Retrospectiva intalnirii dintre PF Daniel si Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk

PF Daniel si Ilarion de Volokolamsk iulie 2011 1 În data de 19 iulie 2011, ca parte a vizitei sale de lucru pe teritoriul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei l-a vizitat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa l-a primit pe preşedintele DREE în biroul propriu, la sediul Patriarhiei.
La reuniune au mai participat Episcopul Ciprian Câmpineanul, protopopul Igor Iakimciuk, secretar al Departamentului Relaţiilor Externe şi Inter-Ortodoxe, Protopopul Mihail Tiţa, Secretar al Patriarhiei Române pe relaţii externe ale Bisericii şi diaconul Eugen Rogoti, colaborator al Patriarhiei Române.

În timpul întâlnirii, care a durat peste două ore, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române şi Mitropolitul Ilarion au discutat despre starea actuală a relaţiilor inter-ortodoxe. Aceştia au mai tratat, de asemenea, subiectul legat de dificultăţile bilaterale existente în relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Română.
După întâlnire, Episcopul Hilarion l-a felicitat pe Patriarhul Daniel, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, oferindu-i o icoană pectorală, inscripţionată, alături de o traducere în limba română a cărţii sale, “Universul spiritual al lui Isaac Sirul”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

În urma întâlnirii sale cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, a făcut o declaraţie mass-mediei:
PF Daniel si Ilarion de Volokolamsk iulie 2011 2 “Am venit la Bucureşti, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, pentru a mă întâlni cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi a discuta cu el un spectru larg de aspecte legate de colaborarea bilaterală dintre Bisericile noastre. Am discutat timp de două ore şi am abordat multe aspecte.

Am luat în discuţie tema comună a mărturisirii ortodoxe în lumea contemporană, am vorbit despre modul în care este îndeplinită misiunea Bisericilor Ortodoxe în societatea secularizată de astăzi, în special în ţările în care a existat pentru mult timp, şi acum nu mai există, regimul comunist. Am discutat despre participarea Bisericilor noastre la contactele inter-ortodoxe, inclusiv despre procesul de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Nu am putut evita abordarea problemelor dificile aflate pe ordinea de zi a relaţiilor noastre bilaterale, în special abordarea problemei Mitropoliei Basarabiei. Am subliniat, în întâlnirea mea cu Patriarhul Daniel, că această problemă se află încă, din păcate, pe ordinea de zi. Cu toate acestea, vom extinde în continuare colaborarea şi cooperarea noastră în diferite domenii, în domeniul schimburilor de studenţi, al schimbului cultural. A mai trebuit, de asemenea, să discutăm la nivel bilateral despre problemele pastorale ale credincioşilor noştri, dispersaţi în diferite ţări.

Map picture

Sunt foarte mulţumit de rezultatele reuniunii noastre, şi sper că aceasta va servi la consolidarea şi mai mult a legăturilor dintre Bisericile noastre şi la soluţionarea problemelor cu care se confruntă relaţia noastră până în prezent”.

În aceeaşi zi, Mitropolitul Ilarion s-a deplasat cu avionul la Belgrad, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

/contributor KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.