publicat în: Arhivă

Hram la Biserica Romaneasca “Nasterea Domnului” din Laval

Biserica ortodoxa romana „Nasterea Domnului" din Laval va sarbatori duminica, 6 septembrie, cel de-al treilea hram al acestui sfant lacas de cult.

Credinciosii acestei biserici vor fi vizitati de Primarul Gilles Vaillancourt si a consilierului local Jean-Jacques Beldié.


In orasul Laval, actualmente sunt peste 7.000 de romani, veniti din diverse localitati ale Romaniei, avand fiecare credinta lui, iar majoritatea lor este ortodoxa. Cum romanul a fost intotdeauna legat "de la leagan pana la mormant" de biserica si traditie, ideea de a avea o biserica in orasul Laval a prins destul de repede. Preotul Ioan Iancu, impreuna cu un grup de credinciosi, au purces la acest drum anevoios inca din anul 2004. Astfel ca, pe data de 8 iunie 2005, a avut loc prima sedinta de constituire, iar pe data de 7 august 2005, la a doua sedinta, s-au inaintat actele catre Episcopia Americii de Nord, spre a fi recunoscuti si a intra in canonicitate. Din motive greu de inteles, problema a ramas nerezolvata si preotul Ioan a fost nevoit sa se intoarca in Romania.

Ideea de a constitui o biserica in Laval nu s-a abandonat, asa ca grupul de credinciosi impreuna cu preotul Ioan, au inaintat cererea catre Episcopia Ortodoxa Romana din America (R.O.E.A.), condusa de I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel Popp. La o scurta perioada dupa inaintarea cererii, mai exact pe data de 17 decembrie 2005, credinciosii din Laval s-au intalnit cu reprezentantul Sfintei Episcopii, P.C. Preot Protopop Constantin Tofan si s-a cerut binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel. Pe data de 29 decembrie 2005, a avut loc anuntul oficial de infiintare a bisericii cu hramul "Sfantul Apostol Andrei", Preot Paroh fiind numit Parintele Ioan Iancu, iar pe data de 26 februarie 2006, intr-o atmosfera sarbatoreasca, a avut loc slujba de instalare a preotului paroh si deschiderea oficiala a bisericii.

La nici un an de la deschidere, mai exact in luna noiembrie a anului 2006, o a doua biserica ce apartine tot de Episcopia R.O.E.A. a fost deschisa in orasul Laval, pentru faptul ca tot mai multi romani se instaleaza aici. Preot Paroh a fost numit tot Parintele Ioan Iancu, la vechea biserica fiind numit un alt preot. Biserica nou infiintata in Laval, era afiliata Misiunii Ortodoxe Romane "Sfantul Nicolae" din Montréal si a purtat hramul temporar, "Sfantul Nicolae" – Laval, pana la Adunarea Generala din 25 februarie 2007, unde s-a decis hramul permanent pe care-l va purta. Cu binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Nathaniel, hramul bisericii s-a stabilit la "Nasterea Maicii Domnului" (8 Septembrie).

Iata ca acum orasul Laval se bucura de doua biserici ortodoxe romane, iar credinciosii romani se vor stradui sa duca la bun sfarsit misiunea ce le-a fost incredintata de Cel de Sus. La infiintarea noii biserici, alaturi de Preotul Ioan, Alexandru Rusu, Tony Petrescu si alti cativa credinciosi, un ajutor considerabil a venit si din partea Asociatiei Romanilor din Laval. (Romanian Global News)