SLUJIRE ARHIEREASCA IN PAROHIA BOLINTIN DEAL II – Giurgiu

in Duminica a XXI-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe" din orasul Bolintin Deal. Cu acest prilej, a hirotonit intru diacon pe tanarul teolog Nita Ionut.


in cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Preasfintia Sa a a vorbit despre pericopa evanghelica in care a fost prezentata Pilda Semanatorului, aratand, totodata, importanta dogmatica a acesteia si faptul ca ea constituie un fel de preludiu la toate celelalte pilde rostite de Mantuitorul. Ea analizeaza sistematic modul in care cel chemat se preface in fiu al imparatiei si, totodata, primejdiile care il pandesc si tind sa-l abata de la menirea sa. De asemenea, a vorbit si despre contributia deosebita a Sfintilor Parinti participanti la Sinodului VII Ecumenic de la Niceea, din anul 787, privind cinstirea icoanelor si stabilirea terminologiei necesare pentru intelegerea adecvata a actului de inchinare.

La final, a indemnat sutele de credinciosi prezenti sa venereze sfintele icoane, avand la baza marturia Sfantului Ioan Damaschin care zice: „Cu privire la invinovatirea de idolatrie: icoanele nu sunt idoli, ci simboluri, astfel ca, atunci cand cineva venereaza o icoana, nu se face vinovat de idolatrie. El nu adora simbolul, ci doar il venereaza. O astfel de inchinare nu e adresata lemnului sau culorii sau pietrei, ci persoanei zugravite. Astfel, este aratata o oarecare cinstire lucrurilor materiale, dar adorare ii datoram doar lui Dumnezeu.

Noi nu facem ascultare fata de natura lemnului, ci aducem cinstire si inchinare Aceluia Care a fost rastignit pe Cruce… Atunci cand cele doua lemne se impreuneaza in chipul Crucii, cinstesc chipul acestora din cauza lui Hristos care a fost rastignit pe Cruce; dar daca cele doua lemne sunt separate, le arunc pe foc si le ard".

De asemenea, cu aceasta ocazie, a daruit in semn de pretuire o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva si o Sfanta Cruce parintelui Antonescu Vasile, parohul bisericii, felicitandu-l, in acelasi timp, pentru activitatea pastoral-misionara desfasurata.

Tot astazi, Preasfintia Sa a vizitat si noua biserica a Parohiei Bolintin Deal II, aflata in constructie, apreciind, totodata, stadiul avansat al lucrarilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.