(16:20 – VIDEO 3) De ultima ora: mitropolitul Filaret de Minsk s-a retras în favoarea Mitropolitului Kirill

Mitropolitul Filaret a cerut celor ce voteaza sa acorde voturile care il vizau, Mitropolitului Kirill.
Astfel, cei ce voteaza vor avea de ales intre cei doi ramasi in alegeri:

Mitropolitul Chiril, 62 de ani: Chiril este şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, acelaşi rol pe care l-a avut şi Patriarhul Alexei al II-lea, înainte de a deveni Patriarh.

Până la alegeri, Chiril a acţionat ca şi conducător al Bisericii.

Un bun vorbitor în public, Chiril este adesea perceput de poporul rus ca imagine reprezentativă a Bisericii, cu frecvente apariţii la programele televizate.

Mulţi speră că va stabili legături mai bune cu catolicii, dacă va fi ales Patriarh. În decembrie 2007 Chiril a organizat, ca eveniment rar,o întâlnire cu Papa Benedict la Vatican. Chiril a spus că este din ce în ce mai optimist cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor cu Roma.

Teologul ortodox Jean-Francois Colossimo a spus: “Chiril a fost rector al Seminarului din Leningrad, şi a avut cea mai mare deschidere către Vest. El este foarte deschis la întrebările pe probleme internaţionale şi vorbeşte foarte bine.”

Chiril s-a născut în Leningrad – acum St Petersburg – în familie de preot şi a fost hirotonit şi el, preot, în 1969.


Mitropolitul Klement, 59 de ani: Klement este o figură proeminentă în ierarhie şi gestionează afacerile economice ale Bisericii iar, comparativ cu Chiril, el este considerat a fi mai aproape de guvern, ne-a declarat o sursă din biserică.

Klement s-a născut în regiunea Moscovei şi a intrat la seminar în 1970. El a terminat studiile în 1974, după doi ani de serviciu în armata sovietică, conform biografiei sale pe care o puteţi găsi pe site-ul Patriarhiei Ruse.

În afară de slujirea în Statele Unite şi Canada în 1980, site-ul remarcă o succesiune de poziţii proeminente in Biserica anilor 1990.

În 2006 a fost investit cu funcţie în stat, pentru prezidarea unei comisii a a Camerei Publice a Federaţiei Ruse, responsabil cu patrimoniul spiritual şi cultural naţional.

“Klement este un om din umbră, al sistemului”, ne-a declarat Antoine Niviere, editor la Serviciul de presă Ortodox din Paris. “El a avut parte de deplasările oficiale în SUA, în anii 1980, ceea ce înseamnă că a fost considerat loial faţă de Stat.”

“Klement lasă impresia de persoană conservatoare şi demnă de încredere. Klement reprezintă continuitatea în tradiţia Bisericii Ortodoxe Ruse, aflându-se deja în slujba Statului. Chiril îşi … doreşte o alianţă, un parteneriat cu statul.”


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.