publicat în: Arhivă

Hramul Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru in Parohia Folestii de Sus

Hramul Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru in Parohia Folestii de Sus

Astazi, 16.01.10, in ziua „Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru”, cu binecuvantarea inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Dr. Emilian Lovisteanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel”, din comuna Tomsani, satul Folestii de Sus, judetul Valcea.


Hramul Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru in Parohia Folestii de Sus

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a tinut un cuvant de invatatura in care a istorisit viata si activitatea Sfantului Apostol Petru, explicand si pericopa evanghelica de astazi si indemnandu-i pe crestini sa-l urmeze in smerenie si sfintenie in lucrarea lor pentru mantuirea sufletului.
La slujba hramului au participat, autoritatile locale, preoti si numerosi credinciosi din comuna si din parohiile invecinate.

Parohia Folestii de Sus este asezata din punct de vedere geografic pe drumul judetean Babeni-Horezu, de o parte si de alta a raului Bistrita si face parte din Comuna Tomsani, Judetul Valcea.
Parohia cuprinde satele Folestii de Sus, Baltateni si catunele Ograzele si Tabaci. Satul Folestii de Sus si catunele Tabaci si Ograzele sunt situate pe partea dreapta a raului Bistrita, iar satul Baltateni, pe partea stanga a raului. in centrul satului Folestii de Sus se gaseste biserica parohiala, construita intre anii 1895-1907, de catre preotul Gheorghe Dumitrescu, iar sfintirea ei a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Atanasie Mironescu, la 23 septembrie 1907. Hramul bisericii este ‘‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie’‘, fiind praznuit pe 16 ianuarie de “Cinstirea lantului Sfantului Apostol Petru”.

Hramul Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru in Parohia Folestii de Sus

Lucrari de reparatii, consolidare si modernizare s-au efectuat de-a lungul anilor astfel:
– intre anii 1977-1978, a fost imprejmuita cu gard din ciment, de catre Preotul Nicolae ?tefaneanu;
– intre anii 1989-1990, s-au adaugat lucrari majore de consolidare, restaurare de pictura si s-a constuit un sopron praznicar, de catre Preotul Ion Gaman. La 18 februarie 1990, biserica a fost resfintita de catre Preasfintitul Parinte Calinic Argatu, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, Episcop al Ramnicului si Argesului fiind Preasfintitul Parinte Gherasim Cristea. intre anii 2007-2009, s-au realizat alte lucrari de modernizare, constand din:
– desfacerea si refacerea tencuielilor exterioare;
– invelirea acoperisului cu tabla galvanizata;
– desfacerea dusumelei din lemn, turnarea unei sape din beton si fixarea unui parchet melaminat;
– montarea unei centrale termice;
– inlocuirea cercevelelor si usilor (tamplariei de lemn) cu tamplarie PVC maron;
– construirea unui gard din piatra si fier forjat;
– renovarea Troitei si a fantanii din curtea bisericii.

Lucrarile au fost facute sub asistenta directa a preotului Vasile-Emanoil Gaman, ajutat de preotul paroh Ion Gaman, enoriasii parohiei si autoritale locale ale Comunei Tomsani, prin persoana domnului primar Dumitru Pearcu. Finantarea lucrarilor principale ( centrala, tamplarie, acoperis si tencuieli exterioare) s-a facut de catre Ministerul Culturii si Cultelor, cu sprijinul domnului Emilian Francu, Deputat PNL de Valcea in prezent senator PNL de Valcea.

Hramul Cinstirii lantului Sf. Apostol Petru in Parohia Folestii de Sus

in satul Baltateni se afla biserica filiala veche, construita din lemn, de catre Episcopul Climent al Ramnicului, in 1774, cu hramul ‘‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’‘, iar langa ea, intre anii 1990 -1997, a fost ridicata o noua si mare biserica de catre preotul paroh Ion Gaman, hramul fiind pastrat de la cea veche: ‘‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’‘, paznuit la 8 noiembrie. Biserica noua a fost sfintita pe data de 8 noiembrie 1997, de catre Preasfintitul Parinte Dr. Irineu Slatineanul, Arhiereu – vicar al Episcopiei Ramnicului, in prezent Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, Episcop al Ramnicului fiind Preasfintitul Parinte Gherasim Cristea.

Astazi, parohia Folestii de Sus este pastorita de preotul Ion Gaman – paroh, ajutat pe postul II, din data de 20 noiembrie 2005, de catre preotul Vasile-Emanoil Gaman.

Arhidiacon Ioan Liviu Gaman