Haiti: Comunitatile religioase bretone in stare de soc

Lacasuri Ortodoxe: din Brest
Haiti: Comunitatile religioase bretone in stare de soc

Mai multe comunitati religioase bretone, cu o prezenta puternica in Haiti, au incercat joi 14 ianuarie 2010, sa obtina informatii referitoare la situatia scolilor proprii, dupa puternicul cutremur care a devastat Port-au-Prince.


"Am primit mesaje la o ora dupa cutremur. Cinci seminaristi au fost raniti, doi destul de serios", a declarat pentru AFP, Michel Menard, Superior General al Societatii de preoti din Saint-Jacques, in Guiclan (Finistère).

Preotii misionari din St Jacques, prezenti in Haiti din 1864, au suferit pagube majore in sediul lor regional din Port-au-Prince, a adaugat ab. Menard.

in Port-au-Prince, 12 preoti haitieni si francezi gazduiau un numar de preoti tineri in formare, pentru a deveni misionari in Franta si Brazilia, si asigurau scolarizarea a 200 de elevi.

Printre fratii din Ploermel (Morbihan), s-a auzit ca un calugar francez a fost ranit si mai multe asezaminte de invatamant din capitala si din suburbii sunt grav deteriorate.

Fratii din Ploermel numarau 38 de calugari, dintre care 20 haitieni, in opt scoli si comunitati, repartizati in toata tara.

Calugarii din Abatia Landévennec Abbey (Finistère), unde fratele-abate Jean-Michel Grimaud se afla in vizita, nu au raportat nicio pierdere sau distrugere. Cinci frati, dintre care 2 haitieni, au simtit si ei cutremurul in Abatia situata in mediul rural.

"Suntem toti in viata. Sa-i asigurati pe prietenii si pe surorile noastre", au scris joi intr-o scrisoare surorile din Kermaria, comunitatii lor din Quimperlé (Finistere), relatand despre daunele "impresionante" inregistrate in Port-au-Prince, unde comunitatea lor este situata, a declarat pentru AFP sora Monique Le Coron.

Un student haitian din Seminarul din Rennes, Steevenson, de 25 de ani, s-a plans ca nu are nicio veste de la mama sa, din Port-au-Prince. Un unchi i-a tot transmis informatii despre familia sa. "A spus ca in casa prabusita nu au gasit-o pe mama", povesteste tanarul foarte ingrijorat.

Doi alti studenti haitieni care studiaza cu el la seminar asteptau si ei noutati de la familiile lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.