Un religios suspectat de abuzarea a 24 de copii în Franţa şi Elveţia

Anchetarea unui elveţian religios din Ordinul Capucinilor, acuzat de comiterea unor acte de pedofilie în Elveţia şi Franţa, a dus la descoperirea de noi cazuri, rezultând astfel un număr de 24 de victime în decursul a 40 de ani, a informat luni justiţia elveţiană.

Un tânăr francez, victimă a abuzului, în anul 1995, regiunea Grenoble, pe când avea vârsta de 11 ani, se numără printre cele 9 victime relevate de această anchetă, a spus judecătorul cantonului de Fribourg, Yvonne Gendre.

Religiosul a mărturisit acest nou caz, a declarat magistratul.

În total, acest capucin elveţian, în vârstă de 68 de ani, este suspectat de abuzul a 24 băieţi, începând din 1957, conform lui Gendre.

Religiosul, care a practicat credinţa sa în Elveţia şi Franţa, a făcut 22 de victime în Elveţia, în cantoanele Fribourg, Vaud şi Valais, a mai spus Gendre. Judecătorul a mai citat opt cazuri în regiunea fribourgheză Broye în perioada 1981 şi 1989 şi alte două victime la Freibourg în anii 1970.

Victimele sale, numai băieţi cu vârste intre 9 si 14 ani, au fost deosebit de vulnerabili, iar trei dintre ei sunt handicapaţi.

“Toate faptele care au avut loc în Elveţia s-au prescris”, a spus Gendre. Cu toate acestea, “cazul din 1992, al nepotului capucinului din Franţa, precum şi cel al copilului din 1995, mai mic de 11 ani, încă nu s-au prescris”, a spus judecătorul.

“Chiar dacă faptele sunt prescrise în Elveţia, totuşi numărul mare de victime din această ţară ne dă mari indicii despre personalitatea acestui om”, pentru procesul din Franţa”, a spus magistratul.

Deja a fost contactat procurorul Grenoble, pentru a-i oferi noi elemente.

Religiosul a confirmat în ianuarie comiterea unui abuz sexual asupra nepotului său, minor, din regiunea Grenoble, în anul 1992.

Cazurile de pedofilie din Elveţia l-au determinat pe capucin să se refugieze în Franţa, între anii 1989 şi 2005. El a fost primit de o comunitate de capucini la Corenc, departamentul Isere (estul Franţei), apoi a devenit responsabil cu parohia Balcons à Belledone, în Haute-Savoie.

În 2003, ca urmare a emisiunii de televiziune elveţiene, despre mărturia unuia dintre victimele sale, clericul a fost trimis la Frăţia Capucinilor din Bron (departamentul Rhone), după care a revenit în Elveţia, în 2005.

Aici a stat la mănăstirea capucinilor Montcroix din Delemont (Jura elveţiană).

“Este evident că ne punem întrebarea cum de a putut acţiona cu atâta neruşinare în toţi aceşti ani” a mai spus magistratul.

“Biserica ştia. Cu siguranţă au avut cunoştinţă de anumite fapte fragmentare”, a spus Gendre, la Radio Suisse Romande (RSR).

“Acest lucru ar fi permis investigarea sa, dar el a preferat să fugă” în Franţa, în 1989, a observat judecătorul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.