Biserica Georgiana reactioneaza: modificarea legislativa privind statutul juridic al gruparilor religioase contravine intereselor Bisericii si tarii

Biserica Georgiana reactioneaza: modificarea legislativa privind statutul juridic al gruparilor religioase contravine intereselor Bisericii si tarii

O modificare legislativa care le permite gruparilor religioase minoritare sa fie inregistrate ca persoane juridice de drept public (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), “contravine intereselor, atat ale Bisericii, cat si ale tarii”, spune Biserica Ortodoxa Georgiana intr-o declaratie emisa ieri seara, 5 iulie 2011, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

“Credem ca aceasta lege va fi urmata de consecinte negative in viitorul apropiat, iar autoritatile vor fi responsabile de acest lucru”, se arata in declaratie.

Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Civil, in lectura finala, in data de 5 iulie 2011, pe un fundal al apelurilor venite din partea Bisericii Georgiene si a partidelor de opozitie, de a nu se grabi cu aprobarea propunerii, in sensul acordarii de timp discutiilor publice.

Un alt argument-cheie al Bisericii Georgiene a fost acela ca o astfel de lege ar trebui sa fie adoptata numai in paralel cu acordarea aceluiasi statut juridic pentru Biserica Ortodoxa Georgiana, si in alte tari vecine Georgiei – concentrandu-se in acest caz special asupra Armeniei, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

in perioada voturilor parlamentare pe aceasta problema, un senior al partidului de guvernamant, Pavle Kublasvili, a purtat discutii cu clericii de rang inalt, ai Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Biserica Georgiei a spus insa, in declaratia din 5 iulie 2011, ca discutiile, intr-adevar, au avut loc la initiativa partidului de guvernamant, ocazie cu care aceasta a propus o versiune modificata a proiectului. Proiectul, cu toate acestea, contine inca dispozitia care le permite grupurilor religioase minoritare sa fie inregistrate ca persoane juridice de drept public, a mai spus Patriarhia.

“Patriarhia a continuat sa faca presiuni in sensul suspendarii modificarii legislative, solicitand organizarea de dezbateri publice, pentru a se ajunge la un consens public pe aceasta tema. Apoi, Patriarhia a oferit o solutie de compromis, luand in considerare experienta sa internationala”, mai arata declaratia.

“Nu a fost posibil sa se ajunga la un acord, si acest lucru este unul foarte regretabil, pentru ca legea deja a fost aprobata, contrar intereselor Bisericii si ale tarii”, a mai spus Patriarhia, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Parlamentarii Georgiei hotarasc: Biserica Armeana din Georgia, alaturi de alte 4 Biserici, capata statutul de entitate juridica

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.