“Pe cand eram Mitropolit la Iasi, timp de 18 ani la rand am fost prezent la acest hram al Catedralei Mitropolitane” – PF Parinte Patriarh Daniel

“Pe cand eram Mitropolit la Iasi, timp de 18 ani la rand am fost prezent la acest hram al Catedralei Mitropolitane”, afirma Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, intr-un cuvant adresat pelerinilor prezenti pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Vasile cel Mare, in acest an la Iasi (2009).


Cu ocazia acestei mari sarbatori, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a demonstrat importanta pelerinajului, “ca eveniment spiritual pentru toti cei ce participa la el cu credinta si evlavie, cu dragoste de Dumnezeu si de Sfintii Lui.”

“in acest inteles, pelerinajul poate fi un moment sau un prilej de innoire si de imbogatire sufleteasca pentru toti pelerinii sau inchinatorii.”

Pelerinajul credinciosilor reuseste in ziua de astazi sa capete practic o noua dimensiune, acum cand dialogul religios pare sa isi impuna utilitatea mai mult decat oricand, atat in interiorul Bisericii cat si in afara acesteia, incat intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane avea sa afirme:

“intr-un loc de pelerinaj gasim nu numai ceea ce ne ofera locul: sfanta biserica, sfintele moaste si sfintele slujbe, ci si ceea ce aduc cu ei pelerinii, fiecare in parte si toti laolalta, adica evlavia lor, pacea lor, rabdarea lor, cumintenia lor, bunatatea lor, deci felul lor de a fi si de a se intalni cu Dumnezeu si cu oamenii in Biserica lui Hristos si a Sfintilor Lui.
Asadar, hramul si pelerinajul de hram pot fi un eveniment (…) de cunoastere a altor credinciosi decat cei pe care ii intalnim zilnic in parohie, in manastire sau in localitatea de unde venim fiecare dintre noi.” – incheie cuvantul sau, Preafericitul Parinte, binecuvantandu-i pe cei ce au venit sa se inchine si in acest an, la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Reamintim ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit, cu aceasta ocazie, Sfanta Liturghie la Biserica „Sfanta Vineri – Noua" din Bucuresti.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.