publicat în: Arhivă

Un preot ortodox, gasit mort, dupa ce a reclamat ca fusese jefuit

Un preot ortodox, gasit mort, dupa ce a reclamat ca fusese jefuit
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Moartea unui preot, care initial fusese victima unui jaf, este investigata in Zelejodorojnii, regiunea Moscova, conform declaratiei reprezentantului oficial al administratiei regionale de Investigare, Irina Gumennaia, catre Interfax.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Potrivit datelor preliminare, 3 raufacatori au intrat peste preotul in varsta de 65 de ani, Protopopul Ioann Mukhin, pe timp de noapte, si i-au cerut bani. El le-a dat talharilor tot ceea ce au vrut si apoi si-a chemat prietenii pentru a le povesti despre jaf.

Mai tarziu, preotul a fost gasit mort. Trupul sau nu are semne ale unei morti violente. Nu este exclus ca un atac de cord urmat stresului cauzat de aceasta experienta sa-i fi cauzat moartea. A fost deschis un dosar penal.

Nu este, insa, pentru prima data cand Pr. Ioann se intalnea cu lumea interlopa. ?ase icoane din secolul 19 au mai fost furate din biserica sa, in 1999. Atunci, infractorii oprisera sistemul de alarma, pacalind paza, si au luat cele mai valoroase icoane de la usile imparatesti.

Icoanele au fost vandute ulterior unor dealeri care incercau sa le transfere in strainatate, dar au fost retinuti la vama. Un cetatean georgian, care avea intre bagajele sale 140 de icoane furate din diferite biserici, apreciate la mai mult de 10 milioane$, a fost arestat.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011