“IMAGINE” Jim Giatas vs. John Lennon – un nou cântec creştin provoacă controverse

Cântăreţul şi compozitorul creştin ortodox, Jim Giatas, a scris şi înregistrat “Dacă-ţi imaginezi”, ca răspuns la fosta melodie Beatles, a lui John Lennon, “Imagine”.

“Dacă-ţi imaginezi” a generat critici dure. Un compozitor a numit-o blasfemie. Pe MySpace, Vangellis a răspuns: “Un motiv de a denigra teribil, oda lui Lennon.” Şi criticile sunt abia la început.

“Cântecul lui John a trecut practic, necontestat, în toţi aceşti ani şi m-am simţit obligat să scriu un răspuns de propria mea credinţă crestin-ortodoxă, conservatoare.”

Ea poate fi ascultata folosind playerul din josul acestei pagini.

“Personal am fost dintotdeauna un fan Beatles şi al lui John. Deci nu am lipsă de respect faţă de memoria lui John. Pierderea lui a fost o tragedie incalificabilă. Nu l-am cunoscut personal, dar am înţeles că a fost un tip foarte blând. Mi-aş dori să cred că lui John i-ar fi plăcut cântecul meu – din moment ce el are atât de mulţi adepţi pasionaţi ai muzicii sale umaniste – iar filozofia ateistă văd că a devenit ceva de genul vacii sacre. Totuşi, după cum am spus în cântecul meu, “Dacă-ţi imaginezi (că nu există religie, nu există Dumnezeu, etc), nu ai putea să greşeşti mai mult.”

În 2004, revista Rolling Stone a votat “Imagine” ca fiind cea de-a treia piesa mare a tuturor timpurilor. Fostul preşedinte SUA, Jimmy Carter a spus: “În multe ţări din lume – iar eu şi soţia mea am vizitat aproximativ 125 de ţări – am auzit melodia lui John Lennon “Imagine” folosită în aceeaşi măsură cu imnurile naţionale.”

În cartea “Lennon în America”, scrisă de Geoffrey Giuliano, Lennon a comentat piesa ca fiind “una anti-religioasă, anti-naţionalistă, anti-convenţională, anti-capitalistă, dar pentru că este puţin îndulcită, a fost acceptată.” Lennon a mai descris-o ca fiind “un virtual manifest comunist”.

Jim continuă însă: “trăim într-o lume complet nerezonabilă, unde creştinismul este de multe ori atacat ca “incitarea la ură “- imaginează-ţi! Iisus a avertizat că va veni momentul când cei care îi vor ucide pe adepţii Lui, vor crede că fac voia Lui Dumnezeu. Cu toate acestea, există un singur Mântuitor, Domnul nostru Iisus Hristos, care este Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Dumnezeu decât prin El.”

Melodia lui Jim nu este comercializată fiind disponibilă gratuit pe internet. Concertele lui Jim sunt întotdeauna cu intrare liberă.

“Dacă-ţi imaginezi”

Dacă-ţi imaginezi doar cerul de deasupra
Si nu raiul sau iadul de jos
Dacă-ţi imaginezi că nu există religie sau Dumnezeu
Nu ai putea greşi mai mult.
Creaţia nu se supune şansei
Dumnezeu există cu adevărat
Pentru că am fost făcuţi după chipul Lui, viaţa este sacră
Şi de aceea nu ai putea greşi mai mult.

Indiferent de ce ţi-ai imagina
La fel ca Adam şi Eva
Care au fost înşelaţi,
Nu doar dragostea, este tot ce-ţi trebuie. [nu-ti e indeajuns]

Dacă-ţi imaginezi că lumea ar fi una
Şi că doar atunci pacea va veni
Şi vom fi fără ţări
Iar foametea şi lăcomia ar lua sfârşit
Nu ai putea greşi mai mult.

Omul nu este măsura tuturor lucrurilor
Marx şi “Lennon” au fost foarte înşelaţi
Fără a ne da dreptul al proprietate
Iar “fraţia oamenilor” a fost sclavie.

/ /: Iubirea nu e tot ce-ţi trebuie: / / [nu-ti e indeajuns]

Muzica şi versurile: Jim Giatas (Ortodox.biz.USA)
Traducere si transcriere KSLCatalin / Lacasuri Ortodoxe 2008

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.