Fostul episcop catolic de Bruges a parasit Belgia, la ordinele Vaticanului

Roger_VangheluweLacasuri Ortodoxe: din Bruges, Belgia
Fostul episcop de Bruges, Roger Vangheluwe, aflat in centrul unui scandal de pedofilie, a parasit Belgia la ordinele Vaticanului, pentru a se supune unui “tratament spiritual si psihologic”, a anuntat sambata trecuta, 9 aprilie 2011, nuntiul de Bruxelles.

Roger Vangheluwe a demisionat din functia de episcop de Bruges in aprilie 2010, dupa ce a pledat vinovat pentru abuzarea sexuala a nepotului sau, minor, intre 1973 si 1986. Un potop de plangeri de abuzuri sexuale asupra minorilor, de catre clerici, a maturat Biserica Catolica Belgiana, dupa demisia acestuia.


Dupa examinarea cazului sau, Congregatia pentru Doctrina Credintei, “competenta cu judecarea celor mai grave crime comise contra bunelor moravuri”, i-a cerut lui Roger Vangheluwe sa paraseasca Belgia, a anuntat Nuntiatura intr-o declaratie.

“Adunarea a decis ca, chiar daca actele de abuzuri sexuale comise asupra persoanei nepotului sau sunt prescrise, in conformitate cu normele de drept canonic, Episcopul Vangheluwe trebuie sa paraseasca Belgia si sa ia parte, pentru o perioada de timp, la un tratament psihologic si spiritual”, se arata in declaratie.

{mosmap address=’ Bruges, Belgia ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Premiul Templeton 2011 atribuit unui om de stiinta, pentru lucrarea sa legata de dimensiunea spirituala a vietii: Martin Rees. Reactii – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|} Roger Vangheluwe, care la momentul demisiei sale traia in locuri diferite, neavand “nicio adresa fixa”, a parasit deja Belgia, pentru a se conforma acestei decizii”, a spus Nuntiul, fara a preciza in ce tara.

Nuntiul nu a precizat nici daca Vaticanul a decis sa se lipseasca de fostul episcop.

Roger Vangheluwe a cerut scuze in fata victimei sale, a familiei acestuia si a Bisericii. Dar mai multe voci s-au ridicat, sustinand ca acesta ar trebui sa fie exclus din Biserica.

Dupa demisie, o comisie a fost stabilita de catre Biserica, in septembrie 2010, in urma inregistrarii a aproximativ 500 de plangeri din partea victimelor abuzurilor sexuale comise de catre preoti si mireni sau angajati laici, incepand din anul 1950, raportandu-se 13 sinucideri.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.