Familia lui Gagarin obisnuia sa se roage si sa se spovedeasca

Iuri-Gagarin in familieZvyozdny Gorodok, Rusia

Egumenul Iov (Talat), paroh al Metocului Patriarhal cu hramul Schimbarii la Fata din Zviojnii Gorodok, a marturist ca nici Iuri Gagarin, nici Serghei Korolev nu au fost atei.

"Iuri Gagarin chiar a botezat-o pe fiica sa mai mare, Elena, cu putin timp inainte de zborul sau in spatiu; iar familia acestuia cinstea sarbatorile Craciunului si ale Pastilor, avand icoane in casa", a spus pr. Iov intr-un interviu pentru numarul din aprilie al magazinului Foma.


El a reamintit, de asemenea, ca Gagarin le ceruse autoritatilor sa renoveze Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

"Serghei Korolev isi pierduse credinta pentru ceva timp, dar in cele din urma si-a recastigat-o prin suferinte si ispitele prin care a trecut. Desigur, nu o facea publica, dar obisnuia sa se roage si sa se spovedeasca. Acum chiar incerc sa aflu cine a fost duhovnicul lui", a spus pr. Iov.

Inca de pe cand era copil, pr. Iov a visat sa devina, la randul sau, cosmonaut. Chiar ca preot, el a participat la o serie de pregatiri pentru cosmonauti, pentru “a-i cunoaste mai bine pe acesti oameni”.
In manastire, (pr. Iov este unul dintre calugarii Lavrei Sfanta Treime si Sf. Serghie) el are un telescop, un binoclu si mai multe carti de astronomie.

Conform parintelui Iov, pacatele sunt cele care ne tin legati de Pamant.

"Am fost intrebat odata", povesteste pr. Iov, "de ce nu putem merge mai departe in spatiu si sa populam si alte planete?".

"Am raspuns: am distrus deja Pamantul, vrei sa distrugem intregul Univers? Uite ce se intampla pe aici – jafuri, crime, violenta, inselaciune, deceptii si vom starui in rautatea noastra. Prin urmare, Dumnezeu nu ne lasa sa mergem mai departe. Atata timp cat inca ne aflam intr-un proces de crestere morala, nu ne vom putea departa foarte mult de Pamant", a mai explicat preotul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.