Presedintele Alexander Lukashenko: noi nu am fost niciodata tradatori!

Alexander_Lukashenko_wikipedia Ortodoxia este piatra de temelie a spiritualității poporului belarus, a afirmat Aleksandr Lukașenko, presedintele Republicii Belarus, in timpul unei întrevederi avute recent cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, citand surse locale.

"În țara noastră, puterile sociale și spirituale isi construiesc relațiile dupa principiul unei simfonii, și anume o uniune si o cooperare armonica pentru binele Patriei. Belarus colaboreaza cu succes cu Biserica Ortodoxă", a spus șeful statului.

"Slujba dedicata memoriei Patriarhului Alexei al II-lea, un păstor înțelept, la care am avut onoarea, si eu ca si Dvs. sa particip, reprezinta o altă dovadă a acestor relații. Vizita dumneavoastră este si ea o marturie in acest sens. Vă mulțumesc pentru atenția acordată și pentru angajament. Sunteți un prieten loial și de încredere al țării noastre și ati dovedit acest lucru, nu doar o singura data, în momentele cele mai dificile", a remarcat președintele.

Alexander Lukashenko a subliniat autoritatea Patriarhului, ca lider spiritual și figură publică, cu mare contribuție in dezvoltarea Ortodoxiei și sporirea rolului social al acesteia: "ambiția Voastra de a păstra unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse și a fraternității noastre slavone merită laude. Această idee corespunde în totalitate speranțelor popoarelor din Belarus, Rusia și Ucraina".

"Puteti fi sigur că poziția Ortodoxiei în Belarus este de nezdruncinat. Aceasta nu pentru că eu, în calitate de șef al statului, și preoții noștri, sinodalii, Inaltpreasfintitul Mitropolit, sustinem această idee, ci pentru că poporul din belarus crede în ea. Noi nu am fost niciodată trădători, am fost întotdeauna un turn puternic pentru prietenii noștri, iar Ortodoxia este o piatră de temelie a spiritualității si credintei noastre", a mai spus președintele.

Alexander Lukașenko l-a felicitat pe Patriarhul Kirill, acordandu-i Ordinul Prieteniei pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea Uniunii, in consolidarea relațiilor de prietenie și in spiritul unitatii popoarelor din Belarus și Rusia.

Conform agentiei Belta, Patriarhul Kirill a precizat că acest premiu este unul binemeritat, de fapt, de misiunea Bisericii Ortodoxe. În cuvintele sale, Biserica Ortodoxă Rusă, de-a lungul istoriei sale milenare, a slujit unitatii intre persoane, a creat un spațiu spiritual și cultural, care astăzi se numește istoric Rusia sau Sfanta Rusie.

"În secolele 20 și 21 se pare că am trait în state diferite. Oamenii noștri au ales o cale de suveranitate și Biserica respectă această alegere. În același timp, Biserica continuă eforturile de îndreptate spre conservarea spațiului spiritual și cultural al acestei istorice Sfinte Rusii, și una nu nu o contrazice pe cealaltă. Dezvoltarea suveranitatii, economiei, relațiilor sociale, îmbunătățirea relațiilor politice ar trebui să meargă alături de îmbunătățire spirituală, morală și culturală a individului și a societății. Acesta este principalul obiectiv al Bisericii Ortodoxe Ruse", a afirmat increzator Patriarhul.

"Astăzi, suntem ocupați cu problemele de integrare în spațiul post-sovietic. Există succese, inclusiv prin participarea dumneavoastră activă. Biserica va continua să sprijine și să inspire oamenii. Biserica va sublinia întotdeauna importanța cooperării fratesti între națiuni", a spus Patriarhul Kirill.

"De fiecare dată când vin aici văd ceva nou și mă face fericit. În această zi frumoasă, cu un cer deosebit, albastru, si soare, Minskul arata uimitor: un spatiu imens, aer, natura pura si oameni minunati. Acestea definesc calitatea vieții umane", a incheiat acesta, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.