Programul sarbatorii Sf. Dimitrie Basarabov – Catedrala Patriarhala Bucuresti 2010

Sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie), ale carui sfinte moaste se pastreaza In Catedrala patriarhala, reprezinta de secole un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si pentru numerosi pelerini din Intreaga tara.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


In perioada 23-29 octombrie 2010, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari incluse In calendarul evenimentelor din 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti In Patriarhia Romana, care se vor desfasura dupa urmatorul program:

I. Un fragment din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos va fi adus spre Inchinare la hramul Catedralei patriarhale din Bucuresti

Sambata, 23 octombrie 2010:

La orele 10.30, dupa oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhala pe bulevardul Regina Maria va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

De la aceeasi ora, 10.30, de la catedrala mitropolitana Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti pe Calea ?erban Voda se va desfasura procesiunea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos, pastrat la Mitropolia de Drama (Grecia). Cele doua procesiuni se vor Intalni la Sfanta Cruce din piatra de la baza colinei Patriarhiei.

In continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci si raclele cu moastele sfintilor vor fi aduse In procesiune pana la Catedrala Patriarhala, unde vor fi Intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si asezate In baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi pana In ziua de 29 octombrie 2010.

Este pentru prima data In istoria pelerinajului cu ocazia sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, cand pelerinii se pot Inchina Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos.

Duminica si luni, 24 si 25 octombrie 2010:

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, orientat spre baldachinul unde se va afla Sfanta Cruce si moastele sfintilor ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Luni, 25 octombrie, de la orele 17.30, In sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va avea loc vernisajul expozitiei tematice CREZUL ORTODOX (carte, icoane si sfinte cruci). Expozitia este organizata de catre Sectorul Patrimoniu Cultural si Centrul de presa BASILICA ale Patriarhiei Romane In colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

II. Prima vizita oficiala In Romania a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului dupa Intronizarea Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Marti, 26 octombrie 2010 (zi In care este praznuit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir):

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Pavel, Mitropolit de Drama (Grecia), Inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, pe podiumul special amenajat langa Catedrala patriarhala.

La orele 16.30, In salonul oficial al Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti – Otopeni, va avea loc ceremonia de Intampinare a Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care va efectua o vizita frateasca In Patriarhia Romana la invitatia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, care a vizitat Patriarhia Ecumenica In anul 2009.

La orele 17.30, In Catedrala patriarhala va avea loc primirea oficiala a Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

De la orele 19.00, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel vor sfinti si vor inaugura Centrul pentru Patrimoniu “Sfantul Constantin Brancoveanu” al Patriarhiei Romane din str. Maria Rosetti, nr. 63, Bucuresti.

Miercuri, 27 octombrie 2010 (ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale):

De la orele 9.30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Inconjurati de un sobor de ierarhi ortodocsi romani si greci, preoti si diaconi.

De la orele 18.00, In Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfasura etapa finala a celei de a treia editii a concursului coral national de muzica eclesiala intitulat Laudati pe Domnul!, organizat de Sectorul Teologic – Educational al Patriarhiei Romane, In colaborare cu Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Vor concura cele sase formatii corale ale catedralelor chiriarhale castigatoare ale etapei desfasurate la nivelul fiecarei mitropolii din tara. Concursul va fi transmis In direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

III. ?edinta solemna a Sfantului Sinod cu tema 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti In Patriarhia Romana

Joi, 28 octombrie 2010 (zi In care va fi praznuit Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al ?arii Romanesti):

De la orele 8.00, In Catedrala patriarhala, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca si va fi pomenit Sfantul Ierarh Iachint, Mitropolitul ?arii Romanesti.

De la orele 10.30, In Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu tema 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti In Patriarhia Romana, transmisa In direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS.

De la orele 17.00, vor fi sfintite si inaugurate: magazinul de carti, obiecte si vesminte bisericesti Ornate bisericesti (str. ?erban Voda nr. 31), curatatoria chimica ecologica Bob de roua pentru haine si vesminte bisericesti (str. Intrarea Miron Cristea nr. 2), atelierul de croitorie pentru haine si vesminte bisericesti Reverenda (str. Intrarea Miron Cristea nr. 5) ale Arhiepiscopiei Bucurestilor. In continuare, de la orele 18.00, vor fi sfintite birourile Axios si Dignitas, apartamentul Stavros din Palatul Patriarhiei si Cortul Bucuriei din parcul aceluiasi palat.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.