Cuviosul Mucenic Eustratie de la Lavra Pesterilor din Kiev, 28 martie

Cuviosul Mucenic Eustratie de la Lavra Pesterilor din Kiev, 28 martie
Mare dar am primit, sa pot fi rastignit ca Domnul!

Pe cand era calugar la manastirea Pesterilor din Kiev, Eustratie a fost brusc Intrerupt din pravila sa si capturat In 1096 de poloveti, care l-au vandut drept sclav unui evreu Instarit din Korsun, Impreuna cu alti 30 calugari si 20 mireni kieveni. Lavra Pesterilor a fost devastata si multi calugari ucisi pe loc.


In captivitate, Sfantul s-a confruntat cu dorinta apriga a stapanului sau, de a-i convinge pe noii sclavi sa se lepede de Hristos, cu orice pret. Asupra lor plana chiar amenintarea cu moartea. In aceste conditii, Eustratie i-a Intarit pe tovarasii sai:

„Fratilor, niciunul dintre noi, cei botezati, sa nu renege juramintele de la Botez. Hristos ne-a nascut din nou din apa si din Duh. Ne-a eliberat din blestemul legii prin sangele Sau si ne-a facut mostenitori ai Imparatiei Sale. Daca vom trai, vom trai pentru Domnul. Daca vom muri, vom muri In Domnul, mostenind viata vesnica.”

Cuvintele au fost ca un balsam pentru prizonieri. Cu totii au rezistat fara mancare si apa, asa cum Ii lasase stapanul lor, In cazul In care nu Isi reneaga credinta. In decursul a sapte zile au murit toti, rand pe rand, mai putin Sfantul Eustratie, care a ramas viu si dupa 14 zile, Intrucat era obisnuit cu postul de mic.

Maniat ca nu-i reusise planul si ca pierduse banii cu care Ii cumparase pe sclavii crestini, evreul a stabilit o razbunare crunta pe calugarul ramas. Atunci se apropia sarbatoarea Invierii Domnului, iar evreul se pregatea sa celebreze Pastele evreiesc. Amintindu-si de Mantuitorul Hristos, evreul a gasit de cuviinta ca „pedeapsa” pentru sclavul recalcitrant sa fie rastignirea. Mai Intai, el l-a invitat pe Eustratie, In batjocura, sa ia masa pascala cu el si cu conationalii sai.

„Dumnezeu mi-a daruit mare har: sa sufar pe cruce pentru numele Sau, asa cum a patimit El Insusi”, a raspuns calugarul. Apoi l-a avertizat pe evreu ca, datorita neobrazarii sale fata de Fiul lui Dumnezeu, Il pandeste o moarte In chinuri.

Infuriat, stapanul a grabit rastignirea lui Eustratie, dupa care trupul mucenicului a fost aruncat In mare. Mai multi crestini l-au cautat, fara sa-l gaseasca. In mod neasteptat, sfintele moaste au aparut Intr-o pestera, unde s-au petrecut minuni. Ulterior au fost transferate In Lavra.

Previziunea Sfantului Eustratie despre evreu s-a Implinit: Imparatul bizantin a emis un decret de expulzare si despropriere a tuturor evreilor din Korsun, iar batranii lor sa fie condamnati la moarte pentru torturarea crestinilor. Evreul respectiv a fost spanzurat de un copac.

Sfantul Eustratie, trecut la cele vesnice In 1096, este pomenit In sinaxarele ruse la 28 martie.

©Carmen_Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.