Lituania lucreaza asupra unui acord privind compensarea bunurilor evreiesti confiscate

Lacasuri Ortodoxe: din Vilnius (AFP)
Lituania lucreaza asupra unui acord privind compensarea bunurilor evreiesti confiscate

Lituania intentioneaza sa ajunga, pana in iulie 2010, sa voteze in Parlament o lege privind compensarea bunurilor evreiesti confiscate de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial si detinute de catre regimul sovietic, a declarat pentru AFP, miercuri 10 martie 2010, primul-ministru Andrius Kubilius.


"Sper ca in timpul sesiunii de primavara, care a inceput astazi, vom fi capabili sa ajungem la un acord in Parlament pe tema acestei legi", a declarat Kubilius intr-un interviu acordat AFP, adaugand ca sesiunea se incheie in luna iulie 2010.

in iulie 2009, coalitia de centru-dreapta a lui Kubilius a convenit asupra unei compensatii totale de 128 milioane litas (37 milioane euro).

Primul-ministru a planificat obtinerea unui acord final al Parlamentului anul trecut, dar deputatii lituanieni au fost coplesiti de voturile privind masurile de austeritate ce tin cont de necesitatea de a face fata crizei economice grave care a lovit tara.

?eful comunitatii evreiesti lituaniene, Simonas Gurevicius, a decis anul trecut ca suma de 128 milioane Lit e insuficienta, reprezentand doar o treime din valoarea bunurilor confiscate, dar a laudat totusi "importanta" initiativa, avand in vedere in special criza economica violenta din Lituania.

inaintea celui de-al doilea razboi mondial, orasul Vilnius era numit "Ierusalimul de Nord", pentru intensitatea vietii culturale evreiesti.

220.000 de evrei lituanieni iau fost exterminati de catre Germania nazista. Comunitatea evreiasca din Lituania numara acum aproximativ 5000 de persoane.

©Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.