publicat în: Arhivă

Un grup de femei musulmane a protestat impotriva separarii intre sexe in interiorul moscheilor

Lacasuri Ortodoxe: din Washington – USA
Femeile musulmane protesteaza impotriva separarii intre sexe in interiorul moscheilor

Mai multe femei musulmane au riscat sa fie arestate in aceasta duminica, incercand sa se roage in sala principala folosita de barbati, in cadrul Centrului Islamic din Washington, o mare moschee din capitala americana, din cartierul ambasadelor, noteaza AFP.


"Vrem sa spargem barierele, astfel incat femeilor sa li se permita sa se roage in spatele barbatilor in sala de rugaciune principala", a declarat Thompson Fatima, o musulmanca americana convertita de 18 ani, sefa a acestei grupari progresiste musulmane.

"Suntem impotriva diferentelor intre sexe. Acest lucru nu este sanatos si nu reflecta societatea noastra", a spus ea, alaturi de alte cinci femei. Este a doua oara cand femeile incearca sa se roage in sala principala a moscheii din Washington.

Cu voalul pe cap, micul grup a intrat pe usa din fata, folosita in mod traditional de barbati, si s-a asezat in partea din spate a salii de rugaciune, 20 de barbati aflandu-se in fata. in moscheea din Washington, femeile si copiii intra in mod normal printr-o usa mica a unei camere aflata intr-un colt, ascunsa dupa un paravan.

Imamul care oficia slujba a intrerupt rugaciunea de saptamana, "in speranta ca va sosi politia, intrucat perturbau rugaciunea", a spus acesta. in cateva minute, intr-adevar trei ofiteri de politie au intervenit pentru evacuarea femeilor. "Trebuia sa plece sau erau arestate", a spus un ofiter.

Grupul de femei a respectat ordinele si a continuat rugaciunea sa pe trotuarul de vizavi de moschee, in fata politistilor, dupa care au parasit zona fara incidente, aflam din paginile La Croix.

©Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010