publicat în: Arhivă

Turcia acuzata din nou de violarea libertatii de exprimare, la Strasbourg. Acum, radio-vizualul…

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul Europei)
Turcia acuzata din nou de violarea libertatii de exprimare. Acum, radio-vizualul…

Interdictia de emisie impusa unui post de radio-televiziune care vroia sa difuzeze programe religioase, a incalcat libertatea de exprimare, conform unei declaratii a Curtii Europene a Drepturilor Omului, care condamna Turcia, emisa marti, 12 octombrie 2010, la Strasbourg.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in data de 27 februarie 2002, Consiliul Suprem al Radio si Audiovizualului (RTÜK) a anulat licenta de emisie a postului "Nur Radyo Ve Televizyon Yayinciligi”.

Agentia sustinea ca, in ciuda primelor sase interdictii temporare de difuzare a programelor, contrare principiului secularismului sau care instigaui la ura, compania a emis din nou, in data de 19 noiembrie 2001.

Actiunea penala a fost initiata impotriva celor responsabili cu organizarea postului, care au fost achitati din lipsa de probe suficiente privind responsabilitatea lor in difuzare.

Potrivit CEDO, anularea eliberarii permisiunii de emisie a insemnat un "amestec" in dreptul libertatii de exprimare care "nu poate avea loc intr-o societate democratica".

Cererea de reexaminare a deciziei de anulare a autorizatiei de emisie este asteptata de peste 4 ani, in fata instantelor administrative din Turcia.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010