publicat în: Arhivă

Un medic arestat pentru blasfemie

Lacasuri Ortodoxe: din Karachi – Pakistan
blasfemie Un medic arestat pentru blasfemie

Un medic a fost arestat pentru insultarea profetului Mahomed in Pakistan, a declarat duminica politia, in plina perioada de polemici privind legea impotriva blasfemiei, pasibila teoretic de pedeapsa capitala.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Dr. Naushad Valiyani a fost arestat vineri, 10 decembrie 2010, in urma unei plangeri depuse de un alt reprezentant al acestei profesii, care l-a vizitat la Hyderabad. Acesta din urma a "declarat politiei ca a vazut cum Valiyani a aruncat la cosul de gunoi o carte de vizita ce poarta numele sau, Mohamed Faizan, in timpul unei vizite la clinica", a declarat pentru AFP seful politiei regionale, Shah Mushtaq.

"Faizan l-a acuzat pe Dr. Valiyani ca a comis blasfemie si a sunat la politie pentru inregistrarea plangerii sale impotriva acestuia", dar cazul a fost ulterior rezolvat doar prin scuze din partea Dr. Valiyani, membru al unei comunitati ismaeliene din Pakistan, o ramura a Islamului siit, conform lui Shah.

Lucrurile ar fi ramas neschimbate, insa, daca liderii religiosi locali nu ar fi intervenit. Ei au facut lobby pentru a nu fi urmarit penal, conform politiei.

"Dr. Valiyani l-a asigurat pe Faizan ca nu a avut intentia de a-l insulta pe profetul Mahomed prin aruncarea la cos a cartii de vizita", a mai declarat Shah, adaugand ca politia a inregistrat plangerea in temeiul legii impotriva blasfemiei.

Pedeapsa capitala nu a fost niciodata aplicata intr-un trecut recent in Pakistan, pentru persoanele condamnate de blasfemie. Ele au fost achitate in proces sau pedeapsa le-a fost comutata cu inchisoare. Cu toate acestea, s-a starnit o controversa in aceasta tara, dupa condamnarea la moarte, in data de 8 noiembrie 2010, a unei satence crestine din rasarit.

Asia Bibi, in varsta de 45 de ani, facand parte dintr-o familie foarte saraca, si mama a 5 copii, a fost acuzata de blasfemie de catre femeile musulmane din satul ei, dupa o disputa avuta in 2009.
Arestata si condamnata la moarte prin spanzurare, aceasta a apelat la inalta Curte Lahore, care va trebui sa se pronunte in curand.

Guvernul a vrut sa o ierte pe Asia Bibi, avand in vedere protestul international iscat de caz, dar o instanta a impiedicat acest lucru.

Aparatorii drepturilor omului, care deplang situatia, sustin ca legea pakistaneza impotriva blasfemiei ii incurajeaza pe islamistii extremisti.

3% din populatie nu este musulmana, in aceasta tara alcatuita din 167 milioane locuitori.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010