Indonezia a condamat un american pentru blasfemie

Lacasuri Ortodoxe: din Praia
Indonezia a condamat un american pentru blasfemie

Un pensionar american a fost condamnat miercuri, 15 decembrie 2010, la cinci luni de inchisoare pentru blasfemie, dupa deconectarea difuzorului unei moschei, care il impiedica sa doarma.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Gregory Luke, in varsta de 64 de ani, "a fost condamnat pentru blasfemie, pentru perturbarea indatoririlor religioase ale locuitorilor" unui sat aflat pe insula Lombok, unde se retrasese si isi construise o casa de oaspeti, conform spuselor judecatorului Suhartoyo, din tribunalul Praya.

Cazul dateaza din 22 august 2010 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), din timpul Ramadanului. Luke s-a deplasat la moscheea vecina pentru a-i solicita reducerea sonorului celui ce rostea rugaciunea de seara – a explicat el instantei. Dupa care, acesta ar fi deconectat firul de alimentare, iar locuitorii satului l-ar fi violentat si i-ar fi patruns in locuinta.

Luke, care avea tinuta traditionala a insulei, in timpul procesului, risca un maxim de 5 ani de inchisoare. Instanta a luat insa in considerare faptul ca el si-a "exprimat public regretul sau" si, in plus, "ar fi contribuit si la dezvoltarea turismului in Lombok, o insula din apropierea Bali”.

Pensionarul s-a declarat "satisfacut" de judecata.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.