Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae de la Ground Zero da in judecata Autoritatea Portuara New York / New Jersey

Biserica Sf Nicolae WTC New York Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae de la Ground Zero da in judecata Autoritatea Portuara New York / New Jersey

Biserica Ortodoxa Greaca Sf. Nicolae de la Ground Zero ameninta sa dea in judecata Autoritatea Portuara din New York si New Jersey, spunand ca agentia de stat a rupt un acord prin care se permitea reconstructia bisericii la World Trade Center.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Autoritatea Portuara, "din aroganta, rea-credinta si comportament fraudulos" a renegat acordul, conform unei solicitari depuse in scris luni, 6 decembrie 2010, de catre Biserica grec-Ortodoxa Rasariteana Elena a Sfantului Nicolae pentru Partea de Jos a Orasului New York si Arhiepiscopia grec-Ortodoxa din America.

Biserica a fost construita in 1916 si a fost singura biserica distrusa in atentatele din 11 septembrie. (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe pe marginea acestui subiect) "Speram sa se ia in seama asta", a spus pr. Mark Arey, reprezentant ecumenic al Episcopiei grec-Ortodoxe. "Trebuie sa reconstruim aceasta biserica, iar sfintirea si reconstructia acesteia va conta pentru sufletul orasului si al Americii".

Arhiepiscopia Ortodoxa Greaca spune ca i-a cedat Autoritatii Portuare drepturile sale de proprietate pe 155 Cedar St. pentru ca autoritatea sa poata construi noul sau Trade Center Vehicle Security pentru garaje si parcari subterane. in schimb, Autoritatea Portuara a acceptat sa ii acorde drepturi pe suprafata 130 Liberty St. pentru noua cladire a bisericii.

Un proces va incepe in 60 de zile daca, "de buna credinta", nu se reiau negocierile pentru reconstructia Bisericii Sf. Nicolae, a declarat avocatul bisericii, Mark Cunha.

Cunha a afirmat ca biserica si-a formulat avizul sau dupa ce buldozerele Autoritatii Portuare au inceput sa excaveze terenurile ambelor locatii, fara vreo permisiune. "Aceasta proprietate a fost luata prin flagrant, bisericii", a spus el despre parcela din Cedar Street.

Autoritatea Portuara, intr-o declaratie, afirma ca biserica nu inceteaza sa-si sporeasca pretentiile. "Dupa 9 luni de negocieri, in care pretentiile Bisericii Ortodoxe au continuat sa creasca din ce in ce mai mult, deasupra acordului initial din 2008, am fost nevoiti sa luam o decizie practica pentru a nu risca sau intarzia proiectul World Trade Center", a spus Autoritatea Portuara.

in 2008, Autoritatea Portuara a fost de acord sa plateasca 20 milioane dolari pentru a ajuta biserica, reprezentand cheltuieli de reconstructie.

Cunha a spus ca marul discordiei, in ce priveste acordul final, a constat in faptul ca Autoritatea Portuara a dorit ca biserica sa renunte la drepturile sale de proprietate, fara vreo garantare a unei locatii alternative, la World Trade Center.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.