O a doua Biserica Ortodoxa Romaneasca din Colorado, deschisa in Frederick (pr. Ioan Bogdan)

Nicolae Toderica - Sf Dimitrie cel Nou - Colorado Frederick Un articol semnat: Wegrzyn Magdalena, publicat in Times Longmont – Call Colorado in data de 12 decembrie 2010

Credinta n-a insemnat o parte importanta in viata lui Nicolae Toderica, in tineretea sa, in Romania comunista. Desi a fost botezat in Biserica Ortodoxa, opozitia guvernului fata de religie l-a facut sa se concentreze mai mult pe probleme academice decat pe probleme legate de spiritualitate, spune el.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Nicolae Toderica - Sf Dimitrie cel Nou - Colorado Frederick Doar dupa emigrarea in Statele Unite, in 1980, la 58 de ani, ca rezident al Longmont, a imbratisat credinta, marturiseste acesta.

"Am aflat despre Dumnezeu, si apoi mi-am dat seama Ce imi lipsise intreaga viata", a spus el. "?i astfel i-am descoperit si pe altii asemenea mie".

Sunt destui oameni aici, ca Toderica, in aceasta duminica, atunci cand avea sa se deschida Biserica Sf. Dimitrie cel Nou, la mai mult de doi ani dupa obtinerea unei parcele de 5 acri in Frederick.

"Pentru mine si majoritatea dintre noi, este o mare realizare", a spus Toderica, care este presedintele Consiliului Bisericii si a supervizat construirea bisericii pe o suprafata de 5.000 de picioare (la patrat). "Este un sentiment nemaipomenit sa avem ceva ce ne-am dorit atat de mult timp. Este o usurare".

Asigurarea terenului, trecerea sa din obiectiv agricol (intravilan) in cel de utilizare comerciala, si strangerea de fonduri pentru proiect au fost adevarate provocari, afirma si preotul bisericii, Pr. Ioan Bogdan, in varsta de 40 de ani, care locuieste in Frederick. insa, proiectul a meritat, a mai spus el.

Ortodoxia inseamna acea biserica care adera la invataturile originale apostolice si la modul apostolic de inchinare. Dumnezeiasca Liturghie duminicala, de obicei, dureaza aproximativ doua ore si cea mai mare parte a ei se desfasoara in limba romana, desi Bogdan a declarat ca va fi bilingva in cazul in care vor fi prezenti si vorbitori de limba engleza.

"Ceea ce vreau eu este sa fiu aici pentru toti ortodocsii sau pentru cei care doresc sa fie ortodocsi", a spus el.

Cea mai mare parte a parohiei este vorbitoare de limba romana. Bogdan a efectuat o singura mirungere, pentru un singur american convertit, de cand a fost numit in conducerea bisericii, din anul 2007.

La aceasta data, anul trecut, gruparea cuprindea aproximativ 40 de persoane. Acum, aproape 70 se intalnesc in spatiul organizat temporar intr-o capela din Boulder, unde sunt prezenti, de altfel, pentru oficierea slujbelor, de trei ani. Parohia bisericii este compusa din 25 de familii, a mai spus Bogdan.

Biserica – numita dupa sfantul patron al Bucurestiului, capitala romaneasca – este a doua biserica ortodoxa romana din Colorado. Cealalta, inchinata Sf. Ioan Hozevitul, apartine Bisericii din centrul orasului Denver, deschisa de sase ani.

Cifrele recensamantului din 2000 aratau ca existau 4.431 peroane din Colorado care se identificau drept romani-americani. Cifrele recensamantului din 2010 nu au fost inca publicate, dar un site web conectat la comunitatile romanesti estimeaza ca numarul actual depaseste 6.000.

Bogdan spera ca apropierea bisericii sale de Interstate 25 – la mai putin de o mila nord-vest de I-25 si Colorado Highway 52 din Frederick – va atrage persoane din intregul Front Range.

Membrii spera ca biserica va functiona ca „un hub” pentru cultura romaneasca. Dupa fiecare slujba de duminica, ei se aduna pentru agapa (cuvantul grecesc pentru iubire), un motiv de partasie si de luat masa. Ei spera, de asemenea, sa organizeze impreuna un mic muzeu in biserica, folosind costume traditionale romanesti, iconografie si literatura ortodoxa.

Lidia Simon, o rezidenta din Boulder, a declarat ca biserica o ajuta sa parcurga conceptele religioase si culturale cu fiul ei de 8 ani, Christian. Aceasta ii permite, de asemenea, ca fiul ei sa se afle in jurul altor copii romani, a mai spus ea prin intermediul traducatorului Ludwig Gall.

"Se invata lucruri bune acolo, printre altele, pentru a discerne intre bine si rau", a mai spus alergatoarea romanca de cursa lunga, in varsta de 37 de ani, care a concurat la trei editii ale Jocurilor Olimpice, aducand acasa o medalie de argint, la jocurile din 2000.

Desi construirea unei noi cladiri a insemnat aceasta saptamana, liderii bisericii au declarat ca deja privesc mai departe. Planul pe termen lung este sa construim o biserica pe o suirafata de 7000 picioare (la patrat), la marginea de sud-est a proprietatii, mai asigura Bogdan. Cladirea terminata va sluji ca biserica temporara, pana cand va fi construita structura cea mare, iar apoi va deveni o sala sociala.

Pana in prezent, proiectul a costat aproximativ 800.000$, iar strangerea de fonduri va dicta calendarul pentru faza a doua, a mai spus Bogdan. El a mai declarat ca spera ca intregul campus al bisericii sa fie terminat in 4-5 ani.

"Cladirea este o expresie a credintei", a mai spus el. "Este greu de executat si cere o multime de sacrificii".
FOTO: Lewis Geyer/Times-Call

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.