publicat în: Arhivă

Un pastor protestant devine primul deputat de origine africana al Poloniei

John_Godson pastor Polonia deputat Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Un pastor protestant devine primul deputat de origine africana al Poloniei

Un pastor protestant, originar din Nigeria, John Godson, in varsta de 40 de ani, a fost investit marti, 14 decembrie 2010, in fata Dietei, camera inferioara a Parlamentului polonez, ca prim deputat de origine africana, din Polonia.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


"Cred ca este o schimbare istorica", a declarat Godson, instalat in Polonia inca din 1993.

Fost consilier municipal al Lodz, al doilea oras al Poloniei, Godson a solicitat in zadar un loc in parlament la alegerile legislative din 2007. Marti, acesta a intrat in Parlament, inlocuind un membru liberal din Lodz, in prezent primar al orasului.

"Vreau sa continui ceea ce am facut in calitate de consilier alLodz", a declarat el pentru postul privat de televiziune TVN24.

Acesta a spus ca are patru prioritati: acces gratuit la internet in zonele publice, crearea de crese la locul de munca, o mai buna integrare sociala a persoanelor in varsta si dezvoltarea relatiilor dintre Polonia si Africa.

"Cred ca Polonia s-a schimbat mult in douazeci de ani, si ca aceste schimbari sunt pozitive". Conform acestuia, comunitatea africana din Polonia, o tara de 38 de milioane de locuitori, numara abia 4.000 de persoane.

Godson a ajuns in Polonia, tara 90% romano-catolica, in calitate de misionar protestant. in plus, el a mai lucrat si ca profesor de limba engleza.

"Am fost in aproximativ treizeci de tari din intreaga lume, dar nu m-am simtit nicaieri ca acasa precum in Polonia", a declarat el pentru AFP.

Casatorit cu o poloneza si avand 4 copii, lui Godson i s-a acordat cetatenia poloneza in 2000, pastrand in acelasi timp si cetatenia sa nigeriana. in 2005 el a fost ales consilier local in Lodz, pe lista Platformei Civice (partid liberal aflat la putere).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010