Primele reactii, din primele zile de interzicere a niqabului in Franta

niqabLacasuri Ortodoxe: din Paris, Franta
AVIGNON:
O femeie tanara, care purta un niqab, a luat trenul luni dimineata pentru Paris, din Gara Avignon, pretinzand ca se opune legii care interzice purtarea valului integral in spatiul public, deoarece este "o incalcare a drepturilor sale europene", conform unui jurnalist France Presse.

"Am fost invitata sa particip la o emisiune televizata in 11 aprilie 2011, prima zi de aplicare a legii privind valul complet", a declarat Kenza Drider, in varsta de 32 ani, voluntara intr-o asociatie.

"Aceasta legislatie este o incalcare a drepturilor mele europene, pe care trebuie sa mi le apar: libertatea la libera circulatie si libertatea religioasa", a spus ea, inconjurata de cativa jurnalisti aflati in gara.

"Aceasta lege imi violeaza drepturile", a insistat tanara femeie, mutata cu sotul ei in Avignon, mama a patru copii.

"Conform acestei legi, sotia mea va trebui sa ramana inchisa in casa, credeti ca este ceva normal? Nu pot intelege acest lucru, intr-o tara a drepturilor omului", a spus sotul acesteia, Allal Drider.

"13 ani a purtat val, si niciodata nu a socat pe nimeni. Aceasta lege este o modalitate de a abate atentia. Credeti ca cel mai important lucru in Franta erau aceste 500 pana la 2.000 de femei care poarta val", a mai intrebat el.

Ascunderea chipului in spatiul public, fie cu val, cagula sau masca, se pedepseste, incepand de astazi, luni 11 aprilie 2011, cu 150 € amenda si/sau un curs de cetatenie.

PARIS
Un fost candidat la prezidentialele din 2007, Rachid Nekkaz, a exprimat inaintea AFP, duminica, 10 aprilie 2011, intentia sa de a scoate la licitatie o cladire pe care acesta o detine, pentru a putea plati amenzile care vor fi impuse, incepand de astazi, luni, femeilor care poarta val complet.

"Am decis sa scot la licitatie luni noapte o cladire din Choisy-le-Roi, care ne apartine mie si sotiei mele – o americanca de religie catolica – pentru a plati toate amenzile femeilor care poarta niqab pe strada", a spus Rachid Nekkaz.

Purtatorul de cuvant al asociatiei "Nu va atingeti de constitutia mea", care pretinde ca are 750 de membri, a chemat la miting in fata Notre Dame, in semn de protest impotriva legii din octombrie 2010, care interzice ascunderea fetei pe strada.

"Personal, ma opun niqab-ului", a spus Rachid Nekkaz, care a explicat ca a sustinut legea de interzicere", dar "doar in locuri publice, birouri guvernamentale, banci, mall-uri, scoli".

"Insa, din momentul in care Nicolas Sarkozy a decis sa extinda domeniul de aplicare a prezentei legi, la “strada”, am constatat ca linia rosie a fost depasita", a declarat Nekkaz, care in 2007 nu a obtinut voturile necesare.

In varsta de 39 de ani, Nekkaz este un om de afaceri care a spus ca a facut avere pe internet, inainte de a se ocupa de imobiliare. El a declarat pentru AFP ca cladirea Choisy-le-Roi (Val de Marne) va fi scoasa la licitatie pe site-ul sau, avand o valoare de doua milioane de euro.

El anuntase in iulie 2010 crearea unui fond pentru sprijinirea femeilor care sunt pe deplin voalate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.