publicat în: Arhivă

Primele reactii, din primele zile de interzicere a niqabului in Franta

niqabLacasuri Ortodoxe: din Paris, Franta
AVIGNON:
O femeie tanara, care purta un niqab, a luat trenul luni dimineata pentru Paris, din Gara Avignon, pretinzand ca se opune legii care interzice purtarea valului integral in spatiul public, deoarece este "o incalcare a drepturilor sale europene", conform unui jurnalist France Presse.

"Am fost invitata sa particip la o emisiune televizata in 11 aprilie 2011, prima zi de aplicare a legii privind valul complet", a declarat Kenza Drider, in varsta de 32 ani, voluntara intr-o asociatie.

"Aceasta legislatie este o incalcare a drepturilor mele europene, pe care trebuie sa mi le apar: libertatea la libera circulatie si libertatea religioasa", a spus ea, inconjurata de cativa jurnalisti aflati in gara.

"Aceasta lege imi violeaza drepturile", a insistat tanara femeie, mutata cu sotul ei in Avignon, mama a patru copii.

"Conform acestei legi, sotia mea va trebui sa ramana inchisa in casa, credeti ca este ceva normal? Nu pot intelege acest lucru, intr-o tara a drepturilor omului", a spus sotul acesteia, Allal Drider.

"13 ani a purtat val, si niciodata nu a socat pe nimeni. Aceasta lege este o modalitate de a abate atentia. Credeti ca cel mai important lucru in Franta erau aceste 500 pana la 2.000 de femei care poarta val", a mai intrebat el.

Ascunderea chipului in spatiul public, fie cu val, cagula sau masca, se pedepseste, incepand de astazi, luni 11 aprilie 2011, cu 150 € amenda si/sau un curs de cetatenie.

PARIS
Un fost candidat la prezidentialele din 2007, Rachid Nekkaz, a exprimat inaintea AFP, duminica, 10 aprilie 2011, intentia sa de a scoate la licitatie o cladire pe care acesta o detine, pentru a putea plati amenzile care vor fi impuse, incepand de astazi, luni, femeilor care poarta val complet.

"Am decis sa scot la licitatie luni noapte o cladire din Choisy-le-Roi, care ne apartine mie si sotiei mele – o americanca de religie catolica – pentru a plati toate amenzile femeilor care poarta niqab pe strada", a spus Rachid Nekkaz.

Purtatorul de cuvant al asociatiei "Nu va atingeti de constitutia mea", care pretinde ca are 750 de membri, a chemat la miting in fata Notre Dame, in semn de protest impotriva legii din octombrie 2010, care interzice ascunderea fetei pe strada.

"Personal, ma opun niqab-ului", a spus Rachid Nekkaz, care a explicat ca a sustinut legea de interzicere", dar "doar in locuri publice, birouri guvernamentale, banci, mall-uri, scoli".

"Insa, din momentul in care Nicolas Sarkozy a decis sa extinda domeniul de aplicare a prezentei legi, la “strada”, am constatat ca linia rosie a fost depasita", a declarat Nekkaz, care in 2007 nu a obtinut voturile necesare.

In varsta de 39 de ani, Nekkaz este un om de afaceri care a spus ca a facut avere pe internet, inainte de a se ocupa de imobiliare. El a declarat pentru AFP ca cladirea Choisy-le-Roi (Val de Marne) va fi scoasa la licitatie pe site-ul sau, avand o valoare de doua milioane de euro.

El anuntase in iulie 2010 crearea unui fond pentru sprijinirea femeilor care sunt pe deplin voalate.