Fadela Amara: interzicerea vesmantului

Lacasuri Ortodoxe: din Londra, 17 august 2009

Interzicerea vesmantului burqa (imbracaminte care acopera intregul corp al femeilor islamice, inclusiv fata) ar duce la eradicarea "cancerului", care este islamismul radical, a declarat secretarul de stat francez, Fadela Amara, in cadrul unui interviu acordat Financial Times, in aceasta sambata.


“Marea majoritate a musulmanilor sunt impotriva vesmantului burqa. Motivul este evident. Cei care au participat in lupta pentru drepturile femeilor, ma gandesc in special la Algeria, stiu ca acest lucru aduce o limitare libertatilor fundamentale", a spus Amara, care este de origine algeriana.

Purtarea vesmantului de tip burqa sau niqab (voalul care devaluie doar ochii unei femei) reprezinta "opresarea femeilor, inrobirea si umilirea." Femeia, in plus fata de exploatarea sexuala si saracia, este supusa unui "al treilea tip de opresiune: extremismul religios, prin existenta unor organizatii fundamentaliste care continua sa difuzeze discursurile lor", a declarat Secretarul de de stat, fosta sefa a unei organizatii care apara drepturile femeilor.

Franta, patrie a unui islam progresist, trebuie sa lupte impotriva "cangrenei, cancerului islamismului radical, care distorsioneaza mesajul islamului", a spus Amara.

"Burqa nu reprezinta doar o bucata de panza, ci o manipulare politica a unei religii care reduce femeile la sclavie, opunandu-se principiului egalitatii sanselor intre barbati si femei", a continuat aceasta.

Dezbaterea asupra voalului integral, a erupt in presa, la inceputul lunii iunie, atunci cand un deputat comunist francez a solicitat o investigatie in acest sens. La 22 iunie, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca voalul integral nu este "binevenit pe teritoriul Republicii". O misiune de informare parlamentara va trebui sa faca un raport cu privire la acest fenomen, la sfarsitul lui ianuarie 2010.

Franta, o tara cu puternice traditii seculare, a interzis prin lege, in anul 2004, purtarea voalului islamic in scoli.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.