publicat în: Arhivă

SUA acuza India ca nu respecta libertatea religiilor

Lacasuri Ortodoxe: din Washington
Un oficial SUA acuza India ca nu protejaza minoritatile crestine si musulmane, impotriva atacurilor violente la care sunt supuse, o acuzatie care a dus la o negare din partea New Delhi, la sfarsitul saptamanii care a trecut.


Raportul Comisiei americane privind libertatea religioasa (USCIRF) a plasat India pe lista tarilor aflate sub supraveghere, pe baza incapacitatii de rezolvare a "ingrijoratoarei violente comunitare."

Raportul anual, publicat miercuri 12 august 2009, evidentia atacurile din India, tara majoritar hindusa, impotriva crestinilor din Orissa, in 2008, si impotriva musulmanilor din Gujarat, in 2002.

"Este regretabil ca India, care are o multitudine de comunitati religioase, face atat de putin pentru a-si proteja minoritatile religioase, frecvent atacate", a declarat Leonard Leo, presedintele USCIRF.

Membrii consiliului USCIRF sunt numiti de catre Presedintele U. S. si Congres, dar recomandarile comisiei nu au un specific obligatoriu oficial al puterii.

India a considerat raportul "regretabil".
"India, o tara cu 1,1 miliarde de oameni, este multi-etnica si multi-religioasa", a spus purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Vishnu Prakash, citat de agentia oficiala de stiri PTI.

"Excesele, daca este cazul, sunt gestionate intr-un cadru juridic, conform vigilentei justitiei si mass-mediei", a adaugat el, inainte de a mai specifica faptul ca "in constitutia Indiei se garanteaza libertatea religiei si egalitatea de sanse pentru toti cetatenii sai. "

Statele Unite nu acuza autoritatile doar de lipsa prevenirii violentei, ci si pentru ca autorii unor astfel de fapte sunt judecati extrem de “rar”, iar mii de persoane raman stramutate.

India are 2,3% crestini, o comunitate care devine, de multe ori, obiectivul campaniilor violente.

Alte tari care se afla pe lista "vigilentei" USCIRF sunt Afganistan, Belarus, Cuba, Egipt, Indonezia, Laos, Rusia, Somalia, Tadjikistan, Turcia si Venezuela.