Patriarhia Romana reaminteste ca, in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege

in contextul dezbaterii referitoare la proiectele legilor educatiei, Patriarhia Romana isi manifesta ingrijorarea fata de intentia de excludere a disciplinei religie din planurile-cadru ale invatamantului liceal si de a oferi un statut incert acesteia in invatamantul primar si gimnazial.


Patriarhia Romana reaminteste ca, potrivit art. 32. alin. (7) din Constitutia Romaniei, „in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”. Acest drept constitutional redobandit dupa 1990 reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala fata de abuzurile comise in aceasta privinta de regimul comunist ateu in anul 1948, cand disciplina religie a fost indepartata din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Astfel, potrivit Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, art. 9, alin. (1), prezenta disciplinei religie in schema orara este obligatorie la toate nivelurile de invatamant, cu posibilitatea pentru elevi de a nu frecventa orele de religie, la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal constituit.

Confruntandu-se inca de anul trecut cu incercarea de a exclude religia din planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, Patriarhia Romana a demarat campania Nu vrem liceu fara Dumnezeu!, in urma careia s-au primit peste 140.000 de mesaje de sustinere. in acest context, in ziua de 29 februarie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, conducatorii si reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania si-au exprimat pozitia comuna cu privire la mentinerea disciplinei religie in planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun.

in conformitate cu articolul 26 (3) din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care prevede ca „parintii au dreptul de prioritate in alegerea modului de educatie acordata copiilor lor”, consideram ca orice schimbare a prevederii cu privire la statutul disciplinei religiei in sistemul de invatamant public trebuie sa tina cont de parerea unui popor eminamente religios, cum este poporul roman.

Un motiv in plus pentru mentinerea religiei in invatamantul preuniversitar il reprezinta tocmai integrarea tarii noastre in structurile europene, in majoritatea statelor Uniunii Europene religia fiind disciplina scolara, sub diferite denumiri: Educatie religioasa (Austria, Danemarca, Germania, Grecia si Irlanda), Educatie moral-religioasa (Anglia), Morala si educatie religioasa (Portugalia), Educatie religioasa si morala (Luxemburg), Crestinism, Religie si Etica (Norvegia), Religie sau etica (Belgia), Miscari ideologice religioase (Olanda), Religie (Finlanda, Italia si Spania). Astfel, statele Uniunii Europene promoveaza un sistem de invatamant care valorifica potentialul educativ al religiei pentru modelarea conduitelor sociale si individuale.

Daca anul 1990 reaseaza religia la locul firesc in scoala romaneasca, „nu este drept sa stergi, in numele laicitatii, secole de istorie si cultura inspirate de credinta religioasa”, dupa cum sustine Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in mesajul sau din cadrul campaniei Nu vrem liceu fara Dumnezeu!.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMaNE

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.