publicat în: Arhivă

Grecia recupereaza 12 icoane vechi, furate, din Marea Britanie si Olanda

icoana greceasca furata - LondraLacasuri Ortodoxe: din Atena
Brigada greaca de lupta impotriva traficului cu opere de arta a recuperat 12 icoane vechi, furate, din galeriile britanice si olandeze, a declarat in urma cu cateva zile o sursa din politie, pentru AFP, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Lucrarile, datate inainte de secolul 18, in cea mai mare parte a lor provenite din Epir, la granita cu Albania (nord-vest), au fost puse sub sechestru pentru a bloca orice vanzare a lor, a declarat sursa.

”Autoritatile grecesti urmeaza in prezent procedurile pentru restituirea acestora de catre galerii, fiecare dintre acestea detinand cate 6 lucrari", a adaugat ea. Preturile lor ar trebui sa varieze intre circa 5.000 si 15.000 euro, in functie de valoarea individuala a lor", a mai spus aceasta.


icoana greceasca furata - Londra Conform aceleiasi surse, politia a descoperit aceasta pista, prin crearea unui site web de monitorizare a galeriilor si caselor de licitatie.

Autentificarea icoanelor a fost facilitata de stabilirea de catre prefectura Epir a unei baze de date cu relicvele furate si cu icoanele din regiune – bogata in manastiri si biserici izolate, a declarat cotidianul grecesc Kathimerini, care a relevat cazul, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Politia imputa aceste furturi – in cea mai mare parte a lor, comise in urma cu doi sau trei ani, si lovind, de asemenea, regiunea Volos (nord-est) – unei bande organizate, de traficanti.

in total, 40 de alte lucrari sunt cautate, atat in strainatate cat si in Grecia, acolo unde piesele ajung sa fie considerate suspecte, prin magazinele de antichitati care le inregistreaza.

Inspirata de succesul italian in aceasta privinta, Grecia si-a intensificat in ultimii ani lupta impotriva jefuirii patrimoniului sau antic si artistic, in special dupa 2006, reusind astfel restituirea unor capodopere antice, de catre Muzeul American Getty.