Tuesday 22 march 2011

Siria il invita pe noul patriarh libanez maronit la discutii

Lacasuri Ortodoxe: din Beirut
Noul Patriarh maronit din Liban Ambasadorul sirian in Liban l-a invitat la o intalnire, saptamana trecuta, pe noul patriarh libanez maronit, episcopul Bechara Rai, la Damasc, dupa ani de tensiuni cu biserica din Liban.

"Ma aflu aici pentru a transmite calde felicitari si cele mai bune urari din partea presedintelui Bashar al-Assad (al Siriei) si pentru a-l invita la Damasc (pe noul Patriarh), unde va fi intotdeauna binevenit", a declarat reporterilor ambasadorul sirian Ali Abdel Karim, la sediul central al bisericii, in Bkerke, nord-estul Beirutului.

"Damascul isi doreste tot ce este mai bun pentru Liban, iar Eminenta sa cunoaste acest lucru, si il sprijina pe deplin (…) pe Patriarh, in consolidarea legaturilor fratesti", a adaugat ambasadorul.


La varsta de 71 de ani, Episcopul Rai il succede (incepand din 15 martie 2011) pe Nasrallah Boutros Sfeir, in varsta de 91 de ani, care si-a anuntat demisia in luna ianuarie 2011, dupa ce a condus timp de 25 de ani Biserica Catolica Maronita din Liban, cea mai puternica din aceasta tara. El este cel de-al 77-lea Patriarh dupa sosirea primilor discipoli ai Sfantului Maron in Liban, provenind din Siria, cu mai mult de 1500 de ani in urma.

Episopul Sfeir a jucat un rol considerabil in viata politica a tarii sale, acolo unde crestinii maroniti, altadata foarte puternici, fusesera slabiti de razboiul civil (1975-1990) cu caracter confesional.

Este remarcabil apelul sau din 2000, prin care se opunea miscarii de hegemonie a Siriei (protectoare de trei decenii a puterii din Liban), pana la retragerea trupelor siriene din 2005, dupa asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri.

Cele doua tari au stabilit relatii diplomatice in anul 2008.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile