Siria il invita pe noul patriarh libanez maronit la discutii

Lacasuri Ortodoxe: din Beirut
Noul Patriarh maronit din Liban Ambasadorul sirian in Liban l-a invitat la o intalnire, saptamana trecuta, pe noul patriarh libanez maronit, episcopul Bechara Rai, la Damasc, dupa ani de tensiuni cu biserica din Liban.

"Ma aflu aici pentru a transmite calde felicitari si cele mai bune urari din partea presedintelui Bashar al-Assad (al Siriei) si pentru a-l invita la Damasc (pe noul Patriarh), unde va fi intotdeauna binevenit", a declarat reporterilor ambasadorul sirian Ali Abdel Karim, la sediul central al bisericii, in Bkerke, nord-estul Beirutului.

"Damascul isi doreste tot ce este mai bun pentru Liban, iar Eminenta sa cunoaste acest lucru, si il sprijina pe deplin (…) pe Patriarh, in consolidarea legaturilor fratesti", a adaugat ambasadorul.


La varsta de 71 de ani, Episcopul Rai il succede (incepand din 15 martie 2011) pe Nasrallah Boutros Sfeir, in varsta de 91 de ani, care si-a anuntat demisia in luna ianuarie 2011, dupa ce a condus timp de 25 de ani Biserica Catolica Maronita din Liban, cea mai puternica din aceasta tara. El este cel de-al 77-lea Patriarh dupa sosirea primilor discipoli ai Sfantului Maron in Liban, provenind din Siria, cu mai mult de 1500 de ani in urma.

Episopul Sfeir a jucat un rol considerabil in viata politica a tarii sale, acolo unde crestinii maroniti, altadata foarte puternici, fusesera slabiti de razboiul civil (1975-1990) cu caracter confesional.

Este remarcabil apelul sau din 2000, prin care se opunea miscarii de hegemonie a Siriei (protectoare de trei decenii a puterii din Liban), pana la retragerea trupelor siriene din 2005, dupa asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri.

Cele doua tari au stabilit relatii diplomatice in anul 2008.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.