DECIZIE: Crucea este permisa in scolile din Austria, acolo unde majoritatea este crestina

Curtea din Austria decide Lacasuri Ortodoxe: din Viena
Crucea este permisa in scolile din Austria, acolo unde majoritatea este crestina

Curtea Constitutionala Austriaca a constatat ca prezenta crucilor pe peretele unei sali de clasa In care majoritatea elevilor este ecrestina nu este neconstitutionala, Intr-o decizie pronuntata zilele trecute.

Judecatorii trebuia sa se pronunte asupra conformitatii unei legi din provincia Austria-Inferioara (est), unde o astfel de dispozitie In gradinitele de copii a fost contestata de doi parinti.


Curtea a constatat ca prezenta simbolurilor crestine "nu semnifica o preferinta a Statului pentru o anumita religie, sau pentru o credinta personala", In contextul separarii bisericii de stat, In vigoare, In catolica republica alpina. Judecatorii subliniaza ca legea incrimineaza In mod explicit ca obiectiv pedagogic favorizarea tolerantei copiilor fata de toate religiile.

Curtea a mai gasit conforma, de asemenea, oficierea sarbatorii Sfantului Nicolae In scoli, eveniment foarte asteptat de cei mici. Ea a considerat ca niciun copil nu a fost fortat sa participe.

Autoritatea austriaca Constitutionala a declarat, de asemenea, ca decizia finala a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind prezenta crucifixelor In scolile italiene, mult asteptata (ulterior publicata), nu ar fi facut-o sa Isi schimbe pozitia. "Situatia constitutionala din Italia nu este comparabila cu cea din Austria", a mai aspus aceasta Intr-un comunicat citat de AFP, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

In 2009, CEDO constata ca prezenta crucifixului In scolile publice italiene "s-ar opune dreptului parintilor de a-si educa copiii, conform credintelor lor, si dreptulului copiilor la libertatea de religie si gandire". Roma a facut un recurs la aceasta decizie, In luna ianuarie 2010, care a capatat un raspuns favorabil de curand.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.