Lacasuri Ortodoxe: din Bucuresti
Cincisprezece ONG-uril implicate in proiecte sociale in Romania au cerut Parlamentului eliminarea unei legi "discriminatorii", recent adoptate, care permite Statului sa finanteze la o cota de pana la 80% operele de caritate ale Bisericii.
"Finantarea preferintiala a cultelor religioase va conduce la o discriminare a numeroase asociatii si fundatii care pun in aplicare politicile sociale si le va face sa-si piarda, in cele din urma, experienta acumulata pe parcursul anilor", au spus ONG-urile intr-o petitie citata deja la aceasta ora, astazi, 22 martie 2011, de presa internationala.
Conform acestei legi, aflata pe biroul presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare, proiectele caritabile propuse de culte vor fi revizuite de catre o comisie creata in cadrul Ministerului Muncii, care poate decide finantarea intre 20% si 80% din costul total, afirma AFP intr-o depesa frantuzeasca, ce urmeaza sa fie citata in editia de maine a presei scrise.
Oponentii sai subliniaza ca acest text ar "incalca principiul separarii dintre Biserica si Stat (…) si ar putea submina libertatea de gandire si de opinie", prevazute de Constitutie.
Potrivit acestora, de asemenea, "natura religioasa impiedica acordarea unei asistente neutre si competente persoanelor vulnerabile", data fiind, pe de o parte, lipsa de pregatire in aceasta directie, si pe de alta parte "atitudinea conservatoare", pe probleme cum ar fi contraceptia si educatia sexuala sau toxicomania.
"Aceasta lege ameninta egalitatea intre organizatiile de caritate, in obtinerea fondurilor de stat, pentru efectuarea actiunilor lor", a declarat pentru AFP Monica Tautul, purtatorul de cuvant al Samu Social Romania care se numara printre semnatari.
"Ceea ce este periculos, este faptul ca Biserica nu dispune de competenta in asistenta sociala, pentru a-i ajuta pe oameni", a adaugat ea.
Mai multe aparitii din mass-media romaneasca estimau ca acest proiect de lege ar reflecta sensibilitatea clasei politice fata de "potentialul electoral al Bisericii", intr-o tara in care aproape 87% din populatie este crestin-ortodoxa.