Despre protestul din Liban: sfarsitul sistemului confesional si al simbolurilor sale religioase

protest liban anticonfesional 2011

Lacasuri Ortodoxe: din Beirut
Mii de protestatari au demonstrat in Liban, cerand sfarsitul sistemului confesional si al simbolurilor sale religioase

Mii de persoane au demonstrat duminica in Beirut, cerand "caderea regimului confesional si a simbolurilor sale religioase", in Liban. Protestatarii au marsaluit timp de trei ore in Piata Sassine (est) si la Ministerul de Interne (vest), scandand "Revolutia, revolutia impotriva confesionalismului (sectarismului)" sau "Poporul vrea caderea regimului", dupa cum se arata intr-o scrisoare France Presse.

"Secularismul este solutia", se putea citi pe un banner mare afisat in timpul evenimentului care s-a tinut in urma chemarilor din cadrul campaniei pentru "Caderea regimului confesional din Liban”, lansata, conform propriului comunicat, de "fortele si grupurile de tineri si de militanti si militante".


in apelul la protest, semnat de "cetateni si cetatene", organizatorii “cereau prabusirea regimului confesional si a simbolurilor sale".

"Libanezi, laicii, impotriva simbolurilor confesionale" sau "Nu vrem sa schimbam tara, vrem o schimbare de regim", mai scandau manifestantii.

"O patrie, nu o ferma" sau "o lege a Statului civil", se putea citi pe pancarte, comform NNews, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

protest liban anticonfesional 2011

Sistemul libanez este un amestec complex de partide ale puterii, bazat pe comunitate si pe o traditionala "democratie consensuala". De la declararea independentei, din 1943, el asigura un echilibru delicat intre cele 18 confesiuni crestine si musulmanii din aceasta tara.

Astfel, presedintele trebuie sa fie un crestin maronit, primul-ministru un sunnit, presedintele parlamentului un siit etc.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.