publicat în: Arhivă

Un influent predicator musulman din Libia sustine interventia fortelor internationale

Sheikh-ul Youssef Al-QaradawiLacasuri Ortodoxe: din Doha
Un influent predicator musulman, Sheikh-ul Youssef Al-Qaradawi, a declarat ca interventia internationala in Libia a fost ceva "necesar", si aceasta raspunde asteptarilor arabilor.

"Reactia internationala a fost una necesara, si am apelat la Organizatia Natiunilor Unite" pentru a opri varsarea de sange, a declarat Sheikh-ul Qaradawi in seara zilei de duminica, 20 martie 2011, la postul de televiziune Al-Jazeera din Qatar, conform unei scrisori AFP, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

intrebat despre faptul ca liderul libian Muammar Gaddafi a descris raspunsul international ca fiind unul al unor noi cruciati, teologul a raspuns: "Gaddafi este cumva protectorul Islamului, ca sa poata decide?".


"Islamul vrea cumva ca cei nevinovati, pe care el (Gadhafi) ar trebui sa-i protejeze, sa fie ucisi?", a mai intrebat predicatorul de origine egipteana.

"Am sperat ca Liga Araba sa aiba un dispozitiv care sa actioneze in astfel de imprejurari, dar, din pacate, nu a fost cazul si am apelat la ONU. Ce puteam face, cand oamenii sunt ucisi zilnic de arme, carora ei nu le pot rezista?", a intrebat el din nou.

Cu toate acestea, teologul si-a exprimat dezacordul fata de invazia fortelor internationale in Libia, afirmand ca "toata lumea refuza o astfel de debarcarei in vestul, estul sau sudul" acestei tari.

in data de 21 februarie 2011, Sheikh-ul Qaradawi a emis o fatwa, facand apel pe canalul TV Al-Jazeera la armata libiana, pentru a-l "ucide pe Muammar Gaddafi", salvand astfel Libia.

Sheikh-ul Qaradawi, in varsta de 85 de ani, se bucura de o popularitate considerabila in lumea araba. Pe 29 ianuarie, el i-a cerut presedintelui egiptean Hosni Mubarak sa demisioneze, pentru binele tarii sale.

in ziua de 18 februarie 2011, la o saptamana dupa caderea presedintelui egiptean, el a facut un apel la liderii arabi sa asculte de poporarele lor si sa se angajeze intr-un "dialog constructiv", in timpul unei predici tinute in Piata Tahrir din Cairo, in fata a sute de mii de egipteni.