publicat în: Arhivă

Casei Romanov i s-a refuzat furnizarea unei copii dupa hotararea de inchidere a cazului uciderii Tarului Nicolae al II-lea

casa Romanov Casa Romanov a declarat despre Comitetul de Investigatii Rus (SKR) ca a refuzat sa furnizeze o copie a hotararii de inchidere a dosarului penal al executarii imparatului Nicolae al II-lea si a familiei sale.

Refuzul oficial al SKR a fost primit la mijlocul saptamanii trecute, conform unei informatii transmise de avocatul german al Casei Romanov, Lukianov, catre Interfax, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


"Comitetul de investigatie a justificat decizia sa prin faptul ca Marea Ducesa Maria Vladimirovna nu este parte in procesul penal, nici o persoana a carei interese ar putea fi afectate de decizia procedurala, astfel incat nu poate fi emisa o copie a hotararii sub incidenta legilor ruse de procedura penala", a spus Lukianov.

"Marea Ducesa Maria Vladimirovna considera ca aceasta decizie este ilegala si nefondata. Va urma, in mod firesc, un recurs la tribunal", a spus avocatul Casei Romanov.

In februarie 2011, lidera Casei Romanov a depus o cerere scrisa catre SKR si Procuratura Generala (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), solicitand furnizarea unei copii a hotararii din 14 ianuarie 2011, de inchidere a anchetei penale in cazul executarii familiei regale.

"Investigatorul de crime, Soloviov (care a condus dosarul penal de ucidere a familiei regale), a trimis Mariei Vladimirovna doar un extras din aceasta hotarare, precizand ca ancheta a luat in considerare decizia Curtii Supreme conform careia membrii familiei regale sunt victime ale represiunii politice. Cu toate acestea, cercetatorul Soloviov a refuzat sa ii ofere versiunea completa", a spus Lukianov.

In iulie 1991, ramasitele a noua persoane au fost gasite intr-o groapa descoperita pe Soseaua Koptiakovskaia Staraia, langa Ekaterinburg (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Ele sunt considerate a fi cele ale membrilor familiei regale: Nicolae al II-lea, sotia sa in varsta de 46 de ani Alexandra Feodorovna, fiicele acestora – Olga, in varsta de 22 de ani, Tatiana in varsta de 21 de ani si Anastasia, in varsta de 17 ani, precum si persoane din anturajul lor, Evgheni Botkin in varsta de 53 de ani, Anna Demidova de 40 de ani, Aloisy Trupp de 62 de ani si Ivan Haritonov de 48 de ani.

In data de 29 iulie 2007, ramasitele a doua persoane au fost gasite in timpul unei sapaturi arheologice la 70 km sud de prima groapa. Numeroase teste sugereaza ca acestea sunt ramasitele printului Alexei si ale surorii sale Maria.

Casa Romanov declarase anterior ca este prea devreme pentru a se pune capat dosarului uciderii lui Nicolae al II-lea. in special, atata timp cat inca exista intrebari cu privire la autenticitatea ramasitelor regale.

intre timp, SKR a declarat intr-un comunicat emis in luna ianuarie, ca ramasitele descoperite langa Ekaterinburg au fost cele ale familiei regale si ale persoanelor apropiate ei, care au fost executate de bolsevici.