“Joaca de-a timpul” un nou proiect in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

joaca de-a timpul

Luati un ziar. Rupeti-l in bucati mici. Puneti bucatile de ziar la inmuiat intr-o galetusa. Agitati-le incetisor. Scoateti bucatile una dupa alta. Aplicati-le pe mulajul de lut in ordinea in care le extrageti.

Nu, nu e dada… este atelierul de masti din papier-maché, este Joaca de-a timpul.

Pentru ca anul trecut am avut mare succes cu Joaca de lut, anul acesta continuam cu un nou proiect… Joaca de-a timpul.


Si pentru ca 2011 este Anul European al Voluntariatului, proiectul nostru a fost realizat de voluntari pentru voluntari. Treizeci de tineri voluntari ai MTR vor ajuta artistii in realizarea unei serii de 7 ateliere de invatare a unor mestesuguri traditionale. Atelierele se adreseaza copiilor care provin din medii defavorizate.

joaca de-a timpul

Atelier de masti cu artistul papusar Beatrice Iordan
La Lasatul Secului, in Banat, se serbeaza Farsangul, o parada a mastilor. Este un obicei care, prin ironia, satira si parodia resimtite in textele rostite, se purifica intreaga comunitate de raul facut in anul care a trecut.
in luna martie respectam acest obicei si ne punem pe confectionat masti din papier-maché indrumati de artistul papusar Beatrice Iordan.

Atelier de lut cu artistul ceramist Monika Paduret.
Al doilea atelier se va desfasura in luna aprilie, cand reincep muncile agricole si au loc practici cu scopul protejarii spatiului domestic. De altfel, Sfantul Gheorghe, cel care tine cheile anotimpului cald, sarbatorit de 23 aprilie, este considerat patronul gospodariei si al animalelor. Tema atelierului propus este de a recrea spatiul gospodariei, facand apel la unul dintre cel mai la-ndemana materiale folosit in lumea satului: lutul.

joaca de-a timpul

Atelier pasla cu artistul Ioana Tanase
La inceputul lunii mai, la munte, oaia este personajul principal: se pornesc stanele, se masoara laptele, se incepe prelucrarea lanii. Nimeni nu lipseste de la Sambra Oilor: barbatii care tocmesc ciobanii si mulg oile, femeile care pregatesc festinul, copiii care alearga printre fustele mamelor.
Atelierul din aceasta luna va fi dedicat lanii. Sub indrumarea artistului Ioana Tanase, copiii si voluntarii vor invata sa faca pasla si sa confectioneze mici obiecte din acest material.

Atelier de podoabe traditionale cu etnologul Anamaria Iuga
in iunie, Sanzienele ne invaluie in povesti despre zane si fete frumoase, pe care le insiram apoi, sub forma de margele si le punem la gat. Propunem un atelier de zgardane cum se fac in Maramures.

Atelier de papusi din fan cu specialistul in comunicare Valentina Bacu
In satele de munte, peisajul este presarat de capite de fan si legende despre sarbatorile cand e interzis sa lucrezi cu fanul. in preajma sarbatorii Sfintii Apostoli Petru si Pavel, 29 iunie, dorim sa le aratam copiilor frumusetea legendelor, intr-o maniera ludica. De aceea, propunem un atelier de confectionare papusi din fan, care sa intrupeze personajele de poveste.

joaca de-a timpul

Atelier de icoane pe sticla cu artistul Bogdan Herascu
Dupa vacanta de vara, revenim in septembrie cu un atelier de pictat icoane pe sticla. in preajma sarbatorii dedicate Crucii – 14 septembrie, artistul Bogdan Herascu va initia voluntarii si copiii intr-o lume a culorii, regulilor si creativitatii, punand micii mestesugari in situatia de a trai timpul religios in alt mod.

Atelier de muzica cu etnomuzicologul Florin Iordan
Si daca de Sfantul Gheorghe s-au deschis portile cerului pentru anotimpul cald, de Sfantul Dumitru, pe 26 octombrie, incepe frigul. Activitatile de la camp sunt inlocuite treptat cu cele dedicate spatiului domestic. Fanul este adus acasa, se culeg roadele campului, se intorc oile de la munte. Va fi organizat un atelier de muzica, condus de etnomuzicologul Florin Iordan, in care voluntarii si copiii vor fi initiati in secretele muzicii fluierelor, asa cum se aude toamna, cand vin oile de la munte.

In noiembrie, la finalul proiectului, lucrarile realizate de voluntari si copii vor putea fi admirate si laudate intr-o expozitie care se va deschide la Sala Acvariu.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Petrom si mustash.ro

Parteneri: Fundatia Alexandru Tzigara Samurcas, Muzeul National al Taranului Roman, Centrul de zi „Casa Sperantei” – DGASPC, Sector 4

Parteneri media: Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, 24-FUN, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Observator cultural, Cultura, Zeppelin, Igloo, HotNews, WebPR, Port.ro, LiterNet, Calendar evenimente, www.121.ro, www.modernism.ro, OnlineGallery, ArtClue, www.LumeBuna.ro, Stiri de Bine, www.comunicatedepresa.ro.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.