Un manuscris apartinand fondatorului protestantismului, Martin Luther, a fost vandut cu 254. 575 euro

Kurzes Bekenntnis vom Heiligen Sakrament Proiectul uneia dintre ultimele scrieri nepublicate ale fondatorului protestantismului, Martin Luther (1483-1546), scris cu doi ani inainte de moartea sa, a fost vandut contra sumei de 254.575 euro, in Paris, a declarat joi casa de licitatie Piasa.

Veniturile totale obtinute din vanzarea scrisorilor, manuscriselor, autografelor si documentele istorice s-au ridicat la 756.600 euro, a declarat Piasa intr-un comunicat.


Printre materialele importante vandute, se mai afla si proiectul unei scrisori a lui Luther catre un prieten necunoscut, "Kurzer Bekenntnis vom Heiligen Sakrament”, un manuscris autograf de doua pagini, cu antetul "DM Luther ani Einen Guten Freund"(1544), in care acesta il ataca violent pe teologul elvetian Ulrich Zwingli si pe discipolii sai, denuntandu-i ca fiind eretici, iluminati si acoliti ai diavolului.

Acest document unic al lui Martin Luther, calugar augustinian caterisit, teolog si fondator al protestantismului, a fost atent pastrat intr-o colectie privata, de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Un alt autograf de Martin Luther, un fragment din Tratatul din 1527 privind Euharistia ("Dass Diese Wort Christi"), format din doua pagini, a ajuns la suma de 47.630 euro.

In plus, o scrisoare de la Jean Calvin (1509-1564) adresata lui Michael Servetus, care a fost ars ca eretic in Geneva pe 27 octombrie 1553, a fost vanduta contra sumei de 56.300 euro.

O chitanta pentru suma de 50 de lire sterline a fizicianului englez Isaac Newton (1642-1727), sub ordinul Onorabilului James Vernon, Secretar de Stat al Maiestatii Sale, a fost scoasa la vanzare, pentru suma de 16.450 euro.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.