Vaticanul ii invita pe episcopii chinezi sa-si clarifice pozitia

Lacasuri Ortodoxe: din Chengde, China
Vaticanul a denuntat joi, 14 aprilie 2011, "presiunile si constrangerile" asupra catolicilor din China, intr-un "climat general de dezorientare", cerand fiecarui episcop chinez sa isi "clarifice" pozitia in fata preotilor si credinciosilor, reafirmandu-si loialitatea fata de Papa.

"Am gasit o atmosfera generala de dezorientare si anxietate pentru viitor", se plange Vaticanul in mesajul sau catre catolicii chinezi, vorbind despre comunitatile catolice din China ca despre un "mozaic", marcat de "privarea de pastori", "divizat intern, lipsit de personal suficient si fonduri" si supus la "presiuni si constrangeri" din partea autoritatilor.

Catolicii chinezi sunt estimati la 5,7 milioane persoane, potrivit cifrelor oficiale, dar ei sunt impartiti intre Biserica oficiala, al carui cler depinde de autoritati, si o Biserica nerecunoscuta, asa-numita "subterana", care isi deriva insa legitimitatea din ascultarea sa de Papa.

O reuniune a Comisiei pentru China, care s-a tinut de luni pana miercuri, a lamurit mai multe puncte legate de comunitatile catolice, supuse la presiunile puterii politice, si de ceea ce Vaticanul numeste “numiri ilicite de episcopi la Beijing”.

Numirea ilicita a episcopului de Chengde, in noiembrie anul trecut, in prezenta fortata a unor episcopi la cea de-a 8-a reuniune a reprezentantilor catolici chinezi organizata de Biserica oficiala, in decembrie, a starnit indignare la Vatican (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Aceasta numire, pronind de la "informatiile primite si marturii, este considerata de Vatican, in modul cel mai serios, ca fiind ilegitima, fiind conferita fara vreun mandat din partea Papei, ducand, de asemenea, la o exercitare ilegala a misiunii episcopale", a afirmat Comisia Vaticanului.

Vaticanul recomanda o clarificare a situatiei episcopilor numiti de guvernul chinez, mentionand ca acestia pot fi supusi in mod "automat" excomunicarii, din cauza "constrangerilor si a presiunilor" externe sustinute: "fiecare episcop este obligat sa se raporteze la Vatican si sa gaseasca modalitati de a-si explica pozitia fata de preoti si credinciosi, reinnoindu-si angajamentul de fidelitate fata de Papa, pentru a surmonta suferinta din interior si a depasi scandalurile, care sunt impuse din exterior”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.