Londra, Anglia
Sase icoane din secolele 18 si 19, furate din bisericile grecesti, au fost repatriate, dupa ce au fost descoperite in galeria Temple din Londra, intr-o perioada in care alte sase tocmai fusesera confiscate in Tarile de Jos (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a anuntat joi, 14 aprilie 2011, ministrul grec de cultura, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
Ministrul Pavlos Geroulanos a salutat "marele succes obtinut impotriva fortelor care doresc sa aduca prejudicii patrimoniului national", in prezent lucrarile fiind expuse provizoriu in Muzeul Bizantin din Atena. El a atribuit aceasta reusita "secretului" care a guvernat operatiunea.
Potrivit informatiilor Bisericii Grecesti, proprietarul galeriei, Richard Hall, a invocat buna sa credinta, pretinzand ca ar fi achizitionat icoanele grecesti fara sa stie ca ar fi fost furate.
Aceste icoane au fost furate din biserici si manastiri izolate din Epir si Pelion, in nord-vestul si centrul tarii, in 2009, potrivit politiei, de catre o banda de traficanti.
Autoritatile au putut descoperi pista, in urma initiativei autoritatilor din Epir, de a crea “o baza de date cu lucrarile de arta furate din regiune, pe internet", a declarat prefectul de Epir, Alexandros Kahriman. Primul indiciu a fost furnizat in 30 ianuarie 2011, pornind de la vanzarea unei icoane de catre un colectionar de antichitati atenian.
Potrivit unor surse politienesti, valoarea de piata a icoanelor variaza intre 5.000 si 15.000 de euro, dar in acest timp alte 40 de lucrari sunt cautate. Inspirandu-se din succesul italian in aceasta privinta, Grecia si-a intensificat in ultimii ani lupta impotriva jefuirii patrimoniului sau antic si artistic, obtinand in mod remarcabil, in 2006, restituirea unor capodopere antice, din muzeul american U. S. Getty.