O zeita si o “maenada” descoperite de arheologi pe malul Marii Galileii, intr-o cetate deja crestina

O zeita si o "maenada" descoperite de arheologi pe malul Marii Galileii, intr-o cetate deja crestina

O pictura murala (fresca) a zeitei Tyche, zeita greaca a bogatiei, a fost descoperita pe durata celui de-al 11-lea sezon de excavari, in sit-ul numit Sussita, aflat pe malul estic al Marii Galileei, realizat de cercetatori ai Universitatii din Haifa. Un alt personaj de sex feminin a mai fost descoperit insa, in acest sezon, reprezentand o “maenada”, una dintre insotitoarele zeului vinului, Dionysos.

©Articol alcatuit, tradus si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Este interesant ca vorbim despre o resedinta privata, in care doua zeite au fost descoperite, si a carei existenta a fost datata in perioada bizantina, cand crestinismul nega si eradica idolatria”; se mai pot inca gasi, dupa cate se vede, “dovezi clare ale credintelor anterioare", a declarat Prof. Arthur Segal si Dr. Michael Eisenberg de la Institutul de Arheologie Zinman al Universitatii din Haifa, care a condus excavarea. Orasul Sussita este situat in Parcul National Sussita, sub administratia Autoritatii Israeliene a naturii si parcurilor, care a insotit si asistat echipele de excavare in acest sezon, in scopul continuarii lucrarilor de excavare si de conservare a descoperirilor arheologice.

in cursul sapaturilor efectuate de catre echipa Universitatii din Concordia, sub conducerea Prof. Mark Schuler, intr-o resedinta descoperita – o constructie de o calitate si complexitate deosebita – care apartinea uneia dintre personalitatile orasului – sapaturile au ajuns la o curte interioara, cu o fantana mica in centrul sau. Langa fantana s-a descoperit o fresca a zeitei Tyche, aparent aleasa ca zeita a bogatiei orasului. Capul ei este incoronat, privirea tanara este una concentrata, si parul reprezentat abundent, de culoare cafenie, sub coroana. Conform cercetatorilor, analiza artistica a indicat ca pictura de perete poate fi datata la sfarsitul perioadei romane sau inceputul perioadei bizantine (secolele III-IV Era Crestina).

Zeita Tyche nu a fost singura figura mitologica descoperita in acest sit. A mai fost descoperit, pe o placa de os, un basorelief minunat gravat a unei “maenade”, parte a unui grup de adepte ale lui Dionysos, zeul vinului. in conformitate cu mitologia greaca, maenad-ele il insoteau pe Dionysos cu dansuri frenetice. Maenada din Sussita a fost descrisa, de asemenea, ca aflandu-se in mijlocul unui dans frenetic. Cercetatorii sunt de parere ca ambele manifestari ale cultului zeitelor greco-romane pot fi datate la sfarsitul perioadei romane, dar nu exista nicio indoiala ca resedinta in care s-au descoperit a continuat sa existe chiar si dupa triumful crestinismului asupra idolatriei.

in acest sezon bazilica orasului din perioada romana (primele doua secole ale ale Erei Crestine) a iesit la luminaa. Aceasta este o cladire de mari dimensiuni care a incorporat zonele centrale comerciale, sociale si juridice ale orasului. Pe langa elementele arhitecturale excelente, din marmura, care au fost descoperite acolo, cercetatorii au descoperit, de asemenea, decoratiuni in "stucco", ipsos modelat ca imitatie de marmura. "Nu am putut sa nu ma intreb cum un oras alcatuit relativ din plebei* ar putea angaja constructori de prima clasa si artizani. Decoratiunile in stucco demonstreaza ca, in ciuda tuturor neajunsurilor, conducatorii orasului cu siguranta nu au economisit atunci cand era vorba de costurile si cheltuielile de constructie", au observat cercetatorii.

lampi cu ulei

Sussita a fost ridicata pe un varf de munte, la est de Marea Galileii, in secolul al doilea i.Hr., de catre conducatorii seleucizi** care au controlat tinutul. Orasul a existat in timpul perioadelor elenista, romana, bizantina si umayyada***, pana cand a fost distrus de un cutremur violent in anul 749 Era Crestina. impreuna cu Beth Shean si cu alte orase de pe malul estic al raului Iordan, Sussita a fost unul dintre orasele grupului cultural-geografic Decapole – o regiune in care Iisus a infaptuit unele dintre minunile descrise in Noul Testament.

 prof segal si basilica

*Plebeii erau la origine descendenti ai populatiilor invinse, ai alohtonilor imigranti, mici proprietari, mestesugari, comercianti.
Plebeii erau oameni liberi, fara nicio indatorire, dar si fara niciun drept. Aveau insa propria lor organizare gentilica, si zeii "lor" (ceres, Liber, Libera, Mercur). Aveau in frunte un tribun.
**Imperiul Seleucid a fost unul dintre statele elenistice succesoare al imperiului creat de Alexandru cel Mare. in perioada de maxima intindere teritoriala, imperiul cuprindea Anatolia centrala, Levantul, Mesopotamia, Persia, Turkmenistan, Pamir si Valea Indusului (Pakistan).

***Umayyad: Califatul Umayyad a fost al doilea dintre cele 4, islamice, infiintate dupa moartea lui Mahomed. Acesta a fost condus de dinastia Umayyad, al carui nume provine de la ibn Abd Umayya Shams, stra-bunicul primului calif Umayyad. Desi familia Umayyad initial a venit din orasul Mecca, totusi Damascul a fost capitala califatului lor. in cele din urma, acesta acoperea mai mult de cinci milioane de kilometri patrati, fiind unul dintre cel mai mare imperii din lume. Umayyazii au fost rasturnati de Califatul Abbasid, si s-au mutat la Al-Andalus, unde au stabilit Califatul de Cordoba, care a durat pana in 1031.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.