Un mozaic roman de exceptie, din anul 300 d.Hr., expus intr-un final in Muzeul Metropolitan de Arta

Un mozaic roman de exceptie, din anul 300 d.Hr., expus intr-un final in Muzeul Metropolitan de Arta

in anul 1996, lucratorii din Lod, Israel, care se pregatisera de extinderea unei sosele, au descoperit ceva care s-a dovedit a fi o comoara artistica si arheologica: un mozaic roman, din proximitatea anului 300 Anul Domnului, conservat la doar 3 metri sub stratul modern, se poate spune in excelente conditii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


incepand din 3 aprilie 2010, mozaicul urmeaza calea Muzeului Metropolitan de Arta. Aici, urma ca el sa fie expus publicului. Mozaicul, de 50 metri lungime si 27 metri latime, putin mai mare decat unele apartamente din Manhattan, se considera a fi fost folosit pentru pavarea solului, in interiorul unui hol aflat la intrarea in casa unui roman bogat, care traia in ceea ce era pe atunci partea rasariteana a Imperiului Roman.

Administratorul, Christopher S. Lightfoot, a explicat ca indiciul stabilirii exacte a locului originar al mozaicului in interiorul unei cladiri, a constat in faptul ca suprafata sa era perfect plata atunci cand a fost descoperit. Daca ar fi fost utilizat in exterior, apa de ploaie ar fi miscat piesele acestuia, iar planul ar fi fost deformat, se precizeaza intr-un articol publicat in Wall Street Journal.

Cea mai neobisnuita fateta a acestui mozaic este ca el nu descrie niciun om – si niciun simbol religios. Unul dintre cele trei panouri este dedicat pestilor, scoicilor si altor forme de viata marina, observandu-se prezenta, aici, si a 2 barci. Animalele salbatice, cum ar fi un taur, un elefant si o girafa ocupa si ele panoul central si pe cel de sus (de nord), si se pare ca face aluzie, probabil, la potentiala capacitate a proprietarului de a gazdui jocurile de gladiatori, in care animalele precum tigrii sau leii erau utilizate. Creaturile mai mici, cum ar fi pasarile, pestii si iepurii sunt si ele prezente, dar si alte forme utilizate pentru reprezentarea unor umbre si contururi de animale.

Exista o parte din mozaic, de marimea unei mingi de plaja, aplatizate, care nu este intacta, prejudiciul nesurvenind in timpul conservarii. Expertii presupun ca acesta ar fi survenit, de fapt, undeva in secolele 18 – 19.


Exponatul este insotit si de un scurt film video care arata procesul delicat de lipire si de realizare a mozaicului – film montat in anul 2009 – reprezentand momentul in care a fost indepartat de pe spatiul sau original, si mutarea sa intr-un studio in care urma sa fie curatat si conservat.

Muzeul Metropolitan de Arta este prima institutie care afiseaza acest mozaic, pozitionandu-l in Galeriile sale grecesti si romane, langa ferestre mari care permit luminii naturale sa ii redea stralucirea, prin incidenta directa cu acesta. Pe fondul sculpturii in marmura, acest mozaic bogat colorat pare a sublinia legatura dintre viata omului vechi si cea a omului modern: el nu ilustreaza doar bogatia proprietarului, ci ne prezinta chiar si urmele ce apartineau lucratorilor care au instalat, cu mai mult de 1.700 de ani in urma, acest mozaic, descoperite sub piesele acestuia.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.