De vorba cu unul dintre cei mai mari colectionari de monede antice din Israel

Wolfgang Masser a petrecut zeci de ani alcatuind una dintre cele mai valoroase colectii private de monede antice din Israel.

Pe 27 septembrie 2010, la varsta de 83 de ani, Ashkelon a scos la licitatie colectia sa, luandu-si “la revedere” de la ea; vasta colectie a fost vanduta printr-o licitatie la Dan Hotel Tel Aviv, organizata de Centrul de Arheologie din Old Jaffa si de presedintele acestuia, Robert Deutsch, un dealer autorizat al antichitatilor, care preda la Universitatile din Tel Aviv si Haifa.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Masser a spus ca pur si simplu nu doreste ca povara vanzarii sa cada pe copiii si nepotii sai.

Nascut in Munchen, Masser s-a refugiat din fata nazistilor in Elvetia neutra, in 1940. Motivat de Sionism, 29 de ani mai tarziu, a ajuns in Askelon, in vecinatate construita Afridar, ca nou imigrant. Ajuns acolo, isi aminteste cum vecinii lui cautau sa afle cat anume a platit pentru vila sa – bungalow.

Unul dintre acei vecini curiosi fusese si Yashin Haim, care lucra ca vanzator de textile in Tel Aviv, dar a carui pasiune era colectia sa de vechi monede antice, rusesti si evreiesti.

Intrigat, Masser avea sa devina si el insusi un numismat.

"Trebuie sa recunosc ca am devenit entuziast destul de repede", a spus el.

"Pot fi descoperite, oare, monede care sa se fi aflat in mainile unor barbati si femei care au trait in aceasta tara acum 2.000 de ani, purtand nume din scrieri antice, precum Shimon Bar-Kochba, Pontiu Pilat si Irod? "Idealismul meu sionist era amestecat cu curiozitatea si romantismul. Timpul era, intr-adevar, potrivit – situatia "normalizandu-se", dupa evenimentele Razboiului de ?ase Zile. Oameni de pe "teren" – evrei, arabi si, desigur, oficiali interesati de arheologie – incepusera sa caute monede, si relativ multe exemplare au ajuns sa fie vazute".

intrucat Masser avea masina, si Yashin nu, cei doi au inceput sa conduca in mod regulat impreuna spre Betleem si Ierusalim, in zilele de sambata, in cautare de raritati.

"Principala sursa de bogatii s-a dovedit a fi un dealer tanar greco-catolic arab din Betleem, numit Kando", isi aminteste Masser. "Acest tanar fusese initiat in aceasta "profesie" de catre tatal sau, Khalil Eskander, un dealer de antichitati poreclit Kando.

"Tatal devenise cunoscut prin descoperirea si vanzarea faimoaselor suluri de pergament din Qumran, langa Marea Moarta, profesorului Eliezer Sukenik de la Universitatea Ebraica. El a facut rost de ceva bani cu pergamentele, pe care i-a folosit pentru a organiza un magazin de antichitati pentru fiul sau, in Betleem, si pentru a cumpara pentru el insusi un hotel in Ierusalim, unde a infiintat un magazin similar – dar unde doar rareori gaseai ceva interesant", a continuat Masser.

"Magazinul de antichitati al lui Kando Jr. era un loc modest aflat pe strada principala din Betleem, nu departe de Piata Ieslei si de Biserica Nasterii Domnului. Dupa cum se vedea in interior, existau rafturi de expunere pe dreapta si stanga, cu ceramica veche si cateva artefacte antice din metal. Nu erau monede la vedere. in fundal se afla un birou enorm, iar in spatele lui, Kando Jr.".

Negocierile in vanzare implicau un ritual elaborat si consuma timp, isi aminteste Masser. "El ne aducea ultimele sale achizitii, in cadrul unei adevarate ceremonii – care dura cu atat mai mult cu cat erau mai frumoase si valoroase monedele pe care ni le prezenta.

"Monedele erau examinate cu o lupa, iar istoria si anul lor in care fusesera emise incepeau sa fie discutate”.

"in cele din urma, se fixa un pret. Aceasta parte a conversatiei era, de obicei, condusa de catre Haim, care avea o experienta mult mai mare decat mine. in cele mai multe cazuri exista o reducere".

"Kando a fost, in ciuda tineretii lui, destul de inteligent incat sa stie cum sa se ocupe de clientii sai. La ocazii mai ales de succes el ne facea un cadou cate o lampa veche, cu ulei, din aceeasi perioada, sau ne invita la masa de pranz. A fost un vanzator foarte bun. Exista deplina incredere de ambele parti".

"Cand ne-a intalneam pe marginea unor piese deosebit de valoroase, pe care mi le doream, dar nu aveam destui bani la mine pentru ele, il rugam sa le iau cu mine, zicand: "deci, ne vom intalni in 14 zile, cu banii sau cu monedele". "Totul avea loc fara acorduri scrise".

Circumstantele care i-au permis lui Masser Yashin sa adune cu migala colectia sa s-au schimbat mai apoi, a continuat colectionarul.

Prima intifada, din perioada 1987-1993, a facut ca vizita la Betleem sa fie riscanta pentru evrei. Dar, pentru crestini a devenit insasi viata problematica. Kando si familia sa, impreuna cu multi coreligionari, si-au abandonat orasul lor natal, pentru a cauta un refugiu sigur in America. Alti crestini au fugit in Europa, Australia si Canada, lasand Betleemul de astazi sa fie un oras cu marea sa majoritate musulmana.

Legile cererii si ofertei, in plus, au umflat foarte mult preturile, in timp ce falsurile si vanzarile de monede ilegale, descoperite in sapaturi, au devenit mai comune.

Centrul Arheologic de Licitatie Publica nr.48 a fost organizat la Hotel Dan, Rehov Hayarkon 99, Tel Aviv, luni, 27 septembrie 2010, si a inceput la orele 18:00, conform Jerusalem Post.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.