Interviul Mitropolitului Ilarion, acordat Radioului Vocea Rusiei, despre Ortodoxia Rusa si Ortodoxia Sarba
Sanctitatea Sa Patriarhul Irineu al Serbiei a fost inscaunat la inceputul lunii octombrie 2010. Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii, Patriarhia Moscovei, a participat la ceremonie, in numele Bisericii Ortodoxe Ruse. La intoarcerea in tara, acesta a acordat un interviu postului de radio "Vocea Rusiei", pe care vi-l redam in cele ce urmeaza.
©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
– Tocmai v-ati intors din Kosovo. Care sunt impresiile Dvs din aceasta vizita?
– ?ederea mea in Kosovo a fost foarte scurta de data aceasta, luand parte doar la intronizarea Patriarhului Irineu al Serbiei. Cu toate acestea, vizitasem Kosovo cu un an in urma si am avut astfel ocazia sa ma familiarizez cu viata din aceste locuri. Impresiile sunt de ambele feluri, atat pozitive cat si negative. Pe de o parte, am vazut remarcabilele monumente ale vechii culturi sarbe si frescele minunate ale Manastirilor Decani si Gracanica. Am vazut oamenii care traiesc acolo, cu realizarile lor. Pe de alta parte, am vazut si conditiile ingrozitoare in care traiesc, bisericile fiindu-le distruse, iar atitudinea rezidentilor locali fata de sarbi si de Ortodoxie este extrem de negativa. De fapt, am vazut un spatiu destinat a fi leaganul Ortodoxiei sarbesti, care a fost pierdut pentru Biserica.
– Care este atitudinea fata de Biserica Ortodoxa Rusa si fata de poporul rus in Serbia si in Kosovo?
– Atitudinea este una foarte buna. Toata lumea stie ca Rusia a sprijinit Serbia. Ortodoxia Rusa a sustinut Ortodoxia Sarba, de-a lungul secolelor, pana in prezent. Sanctitatea Sa Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si al intregii Rusii a vizitat de mai multe ori Serbia, iar Patriarhul Kirill, cand a fost mitropolit, de asemenea, vizita adesea Serbia si Kosovo.
– Astazi, multi oameni sunt ingrijorati pentru lacasurile ortodoxe sfinte din Kosovo, o parte dintre acestea fiind pierdute pentru totdeauna in timpul conflictelor militare recente. Este Biserica Ortodoxa Rusa pregatita sa ajute la restaurarea acestor monumente vestite, si in ce mod?
– in primul rand, noi apreciem extrem de tare decizia Statului rus de a oferi UNESCO bani pentru restaurarea bisericilor din Kosovo. in plus, Biserica Ortodoxa Rusa va face tot ce va putea pentru ortodocsii care traiesc in Kosovo, calugari si calugarite in special. Am vorbit cu reprezentanti ai Bisericii Sarbe, care se aratau deschisi fata de calugarii si calugaritele noastre, care ar putea fi prezenti acolo, prin metoda rotatiei, pentru un an, doi, sau trei, sprijinind astfel manastirile si bisericile. De exemplu, Patriarhatul din Pec, acolo unde a avut loc intronizarea Patriarhului, detine o manastire de maici in prezent. Egumena sa este de 90 de ani, si exista doar cateva alte surori acolo. Desigur, manastirile noastre si bisericile ar putea ajuta si in pastrarea manastirilor din Kosovo, intr-o stare buna. Eu cred ca Biserica Ortodoxa Rusa, avand peste 800 de manastiri ar putea sprijini frateste Biserica Ortodoxa Sarba din Kosovo.
– Exista vreuno program special in Biserica Rusa, pentru pelerinajul laicilor in locurile sfinte din Kosovo? Astfel, nu numai calugarii, ci, de asemenea, toti credinciosii ar putea veni acolo, si ar putea face totul pentru a ajuta.
– Credinciosii viziteaza lacasurile sfinte din Kosovo. Am fost fericit sa vad cateva sute de pelerini din Serbia si din alte tari, la intronizarea Patriarhului sarb. Trebuie remarcat faptul ca multi crestini rusi viziteaza aceste lacasuri sfinte, desi este destul de dificil si chiar periculos sa faca acest lucru in conditiile actuale. Ar trebui sa treaca ceva timp pana cand locuitorii din Kosovo vor incepe sa priveasca evenimentele recente cu calm. Chiar si acum, pelerinii care calatoresc cu autobuzul sunt atacati; se arunca pietre in ei. Aceasta tensiune ramane, ea se simte in aer.
– Ce rol joaca Ortodoxia mondiala, cum poate ajuta ea la pastrarea lacasurilor sfinte din Kosovo si, de asemenea, la stabilizarea pacii in Balcani?
– Eu cred ca toata Biserica Ortodoxa ar trebui sa stranga randurile si, impreuna cu Biserica Sarba, sa elaboram un program de ajutorare a manastirilor si lacasurilor sfinte din Kosovo. Pot sa spun ca noi, in Biserica Ortodoxa Rusa, avem in vedere acest aspect. De cand am vizitat Kosovo pentru prima data, am gandit la necesitatea reliefarii unui program pe scara larga.
– Tendinta de imbunatatire a relatiilor dintre ortodocsi si catolici a luat forma recent. Ar putea influenta bunastarea in Balcani, adeptii acestor confesiuni crestine traind alaturi de-a lungul secolelor?
– Cred ca imbunatatirea relatiilor dintre ortodocsi si catolici se va rasfrange pozitiv asupra vietii, in toate tarile in care acestia traiesc alaturi. Vom discuta anumite probleme teologice si teoretice si in dialogul nostru cu catolicii, dar nu trebuie sa uitam de viata reala a oamenilor si de chemarea noastra de a-i ajuta. in acest sens, orice imbunatatire a relatiilor inter-confesionale ar aduce binele credinciosilor nostri.
– Calatoriti mult ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse. Ce parere aveti despre atitudinea oamenilor din strainatate fata de Ortodoxie si, este vocea Bisericii Ortodoxe Ruse cu adevarat auzita?
– in privinta influentei pe care o are in lumea occidentala, cred ca Biserica Ortodoxa Rusa nu poate fi comparata cu Biserica Catolica. Pe de alta parte, nu avem probleme, deci, in prezent, nu suntem criticati aspru in mass-media occidentala (vezi ultimele critici aduse Bisericii Catolice n.trad.). Oricum, Biserica Ortodoxa Rusa isi pastreaza o pozitie puternica, vocea ei auzindu-se in intreaga lume.
Este dificil de spus cat de departe ne inteleg, dar eu cred ca noi nu lucram degeaba, iar dialogul cu fratii nostri, inclusiv non-ortodocsi, nu se desfasoara in zadar.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010