publicat în: Arhivă

Papa Benedict al XVI-lea isi doreste un “elan misionar” in lupta impotriva secularizarii

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea isi doreste un "elan misionar" in lupta impotriva secularizarii

Confruntandu-se cu "secularizarea" si chiar cu "de-crestinarea", Papa Benedict al XVI-lea intentioneaza sa promoveze un "elan misionar", printr-un decret publicat marti, 12 octombrie 2010, de instituire a Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Papa Benedict al XVI-lea anuntase pe data de 28 iunie 2010, crearea acestei noi Congregatii (departament) al Curiei Romane. Doua zile mai tarziu a fost numit la conducerea acesteia episcopul Rino Fisichella, un prelat italian de 58 de ani, contestat de mai multi membri ai Academiei Pontificale pentru Viata, pe care acesta o prezida.

Dar, misiunile Celui de-al 12-lea Consiliu Pontifical ramasesera sa fie definite. Acest lucru a fost facut marti, prin publicarea textului, de catre Papa ("motu proprio"), care precizeaza ca actiunea consiliului este "in mod special” orientata asupra "teritoriilor traditiei crestine, unde fenomenul secularizarii este mai evident".

Occidentul este vizat in primul rand, dar si America Latina, unde sectele evanghelice sunt active.

Aceasta implica incurajarea unei "elan misionar", a spus Papa intr-o scrisoare apostolica intitulata: "Ubicumque et semper" (intotdeauna si pretutindeni).

El precizeaza "ca se refera la Bisericile intemeiate demult", unde secularizarea "indeparteaza" societatea de credinta. Papa regreta, de asemenea, aparitia teritoriilor "aproape in intregime de-crestinate".

Episcopul Fisichella a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca "prima sarcina" a Consiliului ar fi "legatura cu Conferintelor Episcopale nationale, pentru a colabora cu ele si a le sustine in actiunile pe care acestea le hotarasc".

Crearea acestui nou organism i-a nedumerit si uimit pe cei de la Vatican. "in ciuda lunilor de pregatire, obiectivele sunt vagi", a declarat Sandro Magister, pentru AFP, observand o distanta "foarte mare intre marea viziune a Papei Benedict al XVI-lea cu privire la vestirea Evangheliei” si actiunea stabilita pentru aceasta organizatie.

Membrii Academiei Pontificale pentru Viata au cerut demisia Episcopului Fisichella, pentru criticile sale din martie 2009, la adresa deciziei Arhiepiscopului de Recife (Brazilia) de a excomunica o mama a unei fete de 9 ani, care a avortat gemeni dupa un viol, si o intreaga echipa medicala.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010